Nieuws

Op Hawaï verrijst grootste telescoop ter wereld

Geplaatst op 09-08-2009 om 18u28 door Bert Carrein - 6627 keer gelezen
Nieuws

Op de vulkaan Manua Kea op Hawaï zal de grootste telescoop ter wereld verrijzen, zo heeft de TMT Observatory Corporation bekendgemaakt. Het betreft een dertig meter hoge telescoop die de standplaats met andere reuzenobservatoria zal delen.

De 4.000 meter hoge en uitgedoofde Mauna Kea kreeg de voorkeur op de berg Cerro Armazones in Chili omdat de weersomstandigheden er gunstiger en stabieler zijn. Dankzij een spiegel van dertig meter beschikt de nieuwe telescoop over negen keer meer oppervlak om gegevens te verzamelen dan de huidige grootste optische telescopen. Bedoeling is licht van de oudste sterren en sterrenstelsels op te vangen, planeten buiten ons zonnestelsel te bestuderen en wetten van de fysica na te trekken. Bovendien moet een speciale filtertechniek ervoor zorgen dat het storende, onscherpe, effect van de aardse atmosfeer geen rol zal spelen.

Het TMT-project kost meerdere honderden miljoenen euro. Het verenigt het California Institute of Techology, de Universiteit van Californië en de Organisatie van Canadese Universiteiten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Zo zou de telescoop er moeten gaan uitzien.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Amerikaans-Japanse samenwerking met de Subaru telescoop
Lees ook: Nieuwe infraroodtelescoop SPICA
Lees ook: Het jaar van de telescoop
Lees ook: First light Gran Telescopio Canarias
Lees ook: Infrarood-ruimtetelescoop WISE succesvol gelanceerd
Lees ook: Europees radioastronomie-netwerk uitgebreid

Bekijk alle berichten uit deze categorie.