Nieuws

NGC 1499: De Californiënevel

Geplaatst op 30-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 2166 keer gelezen
Nieuws

Drijvend door de Orion Arm van ons spiraalstelsel, De Melkweg, echoot deze cosmische wolk bij toeval de contouren van de staat Californië aan de westkust van de Verenigde Staten. Onze Zon bevindt zich ook in de Orion Arm van De Melkweg, op een afstand van slechts 1.500 lichtjaar van de Californiënevel.

Deze klassieke emissienevel, ook bekend als NGC 1499, is circa 100 lichtjaar lang. De nevel gloeit met het rode licht dat karakteristiek is voor waterstofatomen, wanneer hun kernen recombineren met lang verloren elektronen, die weggeslagen werden (geïoniseerd) door energetisch sterlicht. In dit geval is de heldere, hete, blauwige ster Xi Persei, net rechts van de nevel, de ster die waarschijnlijk het energetische sterlicht leverde.

Heel toepasselijk werd deze composietopname gecreëerd door foto's van een telescoop in Californië (de 48-inch of 1.2 m Samuel Oschin Telescoop) die genomen werden als onderdeel van de tweede National Geographic Palomar Observatorium Sky Survey met elkaar te combineren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Caltech, Palomar Observatory, Digitized Sky Survey
Courtesy Scott Kardel

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Medusanevel
Lees ook: De Noordamerika en Pelikaan nevels
Lees ook: De fee van de Adelaarsnevel
Lees ook: De Tarantulanevel
Lees ook: De kikkervisjes in IC 410
Lees ook: In het hart van de Tarantulanevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.