Nieuws

Simeos 147: Supernovarest

Geplaatst op 03-08-2009 om 12u01 door Bert Carrein - 3226 keer gelezen
Nieuws

Je zou makkelijk verdwalen wanneer je probeert de ragfijne filamenten in deze detailrijke foto van de zwak oplichtende supernovarest Simeis 147 te volgen. Te zien in de richting van het sterrenbeeld Stier, bestrijkt de supernovarest bijna 3 graden aan de hemel (6 maal de hoek die een volle maan opspant), wat overeenkomt met 150 lichtjaar op de geschatte afstand van de stellaire puinwolk van 3.000 lichtjaar.

Voor deze kleuren composietfoto is ondermeer acht uur belicht door een H-alpha filter, dat alleen het licht doorlaat van waterstof atomen in de uitdijende nevel die hun losgeslagen elektronen weer terugvangen, en dat de gebieden met geschokt, gloeiend gas traceert.

Deze supernovarest heeft een schijnbare leeftijd van ongeveer 100.000 jaar — wat betekent dat het licht van de ontploffing van de massieve ster 100.000 jaar geleden de Aarde bereikte — maar deze uitdijende rest is niet het enige wat achterbleef. De cosmische katastrofe liet ook een rondtollende neutronenster of pulsar achter, al wat resteert van de kern van de oorspronkelijke ster.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Robert Gendler

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Supernovatype Ia lijkt echt te bestaan
Lees ook: Verste supernova ooit ontdekt
Lees ook: Astronomen bekijkt Eta Carinae van dichterbij
Lees ook: Hubble fotografeert supernova in ander stelsel
Lees ook: Krijgen we binnenkort een tweede zon aan de hemel? (updates)
Lees ook: Japanse röntgensatelliet vindt 'fossiele vuurballen'

Bekijk alle berichten uit deze categorie.