Nieuws

Krab composiet

Geplaatst op 03-08-2009 om 12u01 door Bert Carrein - 1516 keer gelezen
Nieuws

De Krab-pulsar, een gemagnetiseerde neutronenster ter grootte van een behoorlijke stad, die 30 keer per seconde rond zijn as tolt, bevindt zich in het centrum van deze composiet afbeelding van het binnengebied van de welbekende Krabnevel.

Deze spectaculaire afbeelding combineert een optische opname (rood), gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop, met Röntgenfotos (blauw) die werden gemaakt met de Chandra ruimtetelescoop, welke ook gebruikt werden in de populaire Krab-pulsar filmpjes. Als een kosmische dynamo, geladen deeltjes versnellend en de spookachtig opgloeiende Röntgen stralenbundels (jets) producerend, is de pulsar de motor achter de Röntgen en optische emissie van de nevel.

De ringachtige structuren zijn gebieden die Röntgen straling uitzenden omdat daar hoogenergetische deeltjes tegen de nevelmaterie botsen. De binnenste ring is ongeveer één lichtjaar in doorsnede. De rondtollende pulsar, waarin méér massa is samengepakt dan in de Zon en die de dichtheid heeft van een atoomkern, is de ineengestorte kern van een ontplofte massieve ster, terwijl de nevel de uitdijende rest van de buitenste sterlagen is. Die supernova ontploffing werd waargenomen in het jaar 1054.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: J. Hester (ASU) et al., CXC, HST, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gammastraling pulsars
Lees ook: Planeten wegen met behulp van pulsars
Lees ook: Top 10 van wetenschappelijke belangrijke doorbraken
Lees ook: Razendsnelle pulsar zwaarder dan onze Zon
Lees ook: Drie radiopulsars ontdekt
Lees ook: Vreemd object bij pulsar ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.