Nieuws

Is de Maan nog actief?

Geplaatst op 15-11-2006 om 15u17 door Bert Carrein - 2788 keer gelezen
Nieuws

Op 9 november verscheen in het gezaghebbende maandblad Nature een artikel over recente geologische activiteit op de maan. Tot nu toe werd aangenomen dat alle geologische activiteit op de maan enkele miljarden jaren geleden stopte. De auteurs tonen echter aan dat er een plaats op de maan is waar er de laatste tien miljoen jaar nog activiteit was.

Deze plaats is een vreemde geologische formatie genaamd "Ina" in Lacus Felicitatis. "Ina werd het eerst opgemerkt door de Apollo-astronauten," vertelt professor Schultz. De bewijzen voor de recente geologische activiteit zijn te vinden in drie eigenschappen: de scherpe randen, de weinige kraters en de heldere kleur.

"Formaties met scherpe randen blijven nooit lang," zegt Schultz. De constante regen van kleine meteoroïden zorgt ervoor dat de scherpste kantjes door de jaren afgesleten worden.

Als grote meteoroïden of planetoïden inslaan, dan ontstaan er kraters. De oudste delen van de maan zijn overdekt met kraters. Ina vertoont bijna geen enkele krater, en dit is een aanwijzing dat het oppervlak relatief jong is.

Door het constane bombardement van kosmische straling en zonnestralen wijzigt de structuur van het maanoppervlak en wordt het doffer. Een helder oppervlak wijst dus op een jong oppervlak.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Maanpolen bedekt met ijskraters
Lees ook: Simulatie van maanstof
Lees ook: VS-ruimtevaartpionier ziet Maanbasis (nog) niet zitten
Lees ook: NASA wil in 2020 starten met maanbasis
Lees ook: Gigantische telescoopspiegel op de Maan?
Lees ook: Japanse sonde slaat te pletter op de maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.