Nieuws

Space shuttle mogelijk tot 2014 actief

Geplaatst op 29-07-2009 om 10u11 door Bert Carrein - 2121 keer gelezen
Nieuws

Het panel dat op last van het Witte Huis de toekomst van de bemande ruimtevaart onder de loep houdt, heeft gesuggereerd de space shuttle tot 2014 in plaats van 2010 te laten vliegen om het "gat" met het nieuwe bemande lanceersysteem niet te groot te laten worden, zo heeft de gezaghebbende krant Florida Today gemeld.

In de nasleep van het dodelijke ongeval met de space shuttle Columbia op 1 februari 2003 had de toenmalige Republikeinse regering Bush het Amerikaanse ruimtevaartbeleid geheroriënteerd. Een van de beslissingen was dat de space shuttle in 2010 op stal zou gaan en dat er een nieuw lanceersysteem (de Ares-raket en Orion-capsule) zou komen. Tegelijk dient in 2010 het Internationaal Ruimtestation ISS af te zijn.

Maar de ontwikkeling van dat nieuwe systeem loopt veel vertraging op, zowel om technologische als budgettaire redenen. Tevens is het de laatste maanden duidelijk geworden dat de deadline van 2010 niet zo dwingend is geworden als aanvankelijk bedoeld en dat missies ter afwerking van het ISS in 2011 nog zouden kunnen. Tegelijk dienen de Amerikanen de Russen te betalen voor het transport van hun astronauten van zodra de shuttle op stal staat.

Enkele maanden nadat ze aan de macht kwam, heeft de Democratische regering Obama een panel opdracht gegeven de toekomst van de bemande ruimtevaart nog eens binnenstebuiten te keren. Dat panel legt nu drie opties voor: het shuttleplan laten zoals het nu is, toevoeging van een extra missie en de ruimtependel tot 2012 laten vliegen, en ten derde de shuttle tot 2014 in dienst te houden.

Namens het panel zei Sally Ride, de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte, dat de derde optie "de meest realistische manier is om op een significante manier het gat (in de tijd) te verkleinen" met het nieuwe systeem, terwijl de VS ondertussen voordeel halen uit alle mogelijkheden die het ISS biedt. Bovendien kan een groep zeer ervaren werknemers aan de slag blijven, waar het decennia kost om zo een werkkracht op de been te brengen.

Het panel vond ook dat de laatste shuttlevlucht wellicht pas in maart 2011 in plaats van september 2010 zal kunnen doorgaan en dat de regering dit budgettair moet voorzien. Volgens Ride moet Barack Obama dan zowat 1,5 miljard dollar uit zijn mouw schudden. De tweede optie zou 4,2 miljard dollar kosten, de derde (met twee shuttles per jaar tot 2014) is niet becijferd, aldus Florida Today.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spaceshuttle zonder beveiliging
Lees ook: Columbus achterna...
Lees ook: Atlantis in 2008 met pensioen
Lees ook: Nog geen nieuwe lanceerdatum Endeavour
Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld
Lees ook: Endeavour van ISS losgekoppeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.