Nieuws

Röntgensterren in de Orionnevel

Geplaatst op 13-08-2009 om 14u38 door Bert Carrein - 3199 keer gelezen
Nieuws

Toen onze op middelbare leeftijd zijnde Zon nog pas een paar miljoen jaar oud was, was hij duidenden malen helderder in Röntgenstraling. Om precies te zijn, leek de Zon waarschijnlijk veel op sommige van de sterren die te zien zijn in deze Röntgen composietopname in kunstmatige kleuren van het gebied rondom de Orionnevel, gemaakt door de Chandra Röntgentelescoop.

In het centrum van de afbeelding bevinden zich de heldere sterren van de Trapezium stercluster in het hart van de Orionnevel. Terwijl ze de Chandra data aan het analyseren waren, hebben astronomen nu voorbeelden van jonge zon-achtige sterren gevonden die intense röntgen uitbarstingen (flares) vertonen.

Het klinkt gevaarlijk, maar de situatie zou in werkelijkheid gunstig kunnen zijn voor de vorming van voor leven gastvrije planetaire systemen zoals het onze. Energetische steruitbarstingen kunnen turbulentie veroorzaken in de planeetvormende gas- en stofschijven die de sterren omringen — en dát voorkomt dat rotsachtige planeten zoals de Aarde te dicht naar binnen toe spiraliseren of zelfs in hun actieve, jonge moederster vallen.

Met een afstand van ongeveer 1500 lichtjaar is de Orionnevel de dichtstbijzijnde grote sterrenkraamkamer. Op die afstand heeft deze Chandra opname een afmeting van ongeveer 10 lichtjaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: E.Feigelson & K.Getman (PSU) et al. CXC / NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een grote bolvormige stercluster
Lees ook: Open stercluster M 7 in Schorpioen
Lees ook: Dubbelstersysteem met witte en bruine dwerg
Lees ook: Great Worldwide Star Count
Lees ook: Spitzer getuige van stergeboorte
Lees ook: Zeldzame magnetische ster ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.