Nieuws

De Poolster komt terug tot leven

Geplaatst op 28-07-2008 om 14u29 door Bert Carrein - 10031 keer gelezen
Nieuws

Een internationaal team van wetenschappers heeft de trillingen van de Poolster waargenomen en geobserveerd. De laatste honderd jaar stierven deze uit tot bijna niets, maar nu blijkt dat de ster in kwestie terug tot leven komt. Leuk om weten natuurlijk, behalve dat de wetenschappers geen flauw benul hebben hoe deze 'opleving' tot stand is gekomen.

Astronomen namen de poolster waar en verwachtten dat de ster volledig de trillingen zou stilzetten. Op dat moment nam men in plaats van een volledige uitsterving een mysterieuze opleving waar.

"Enkel door vernieuwend gebruik van twee kleine, bijna ongekende telecopen in de ruimte en een telescoop in de Amerikaanse staat Arizona waren we in staat om de fase die deze ster doorloopt te ontdekken en te volgen", aldus onderzoeker Penny.

Teamleider Hans Bruntt aan de universiteit van Sydney heeft gebruik gemaakt van een kleine telescoop vastgehecht aan NASA's infrarood telescoop (WIRE) om de ster in een korte periode te bestuderen. Bruntt wist dat onderzoeker Penny een andere camera gebruikt - de SMEI space camera, voornamelijk om materie uitgestoten door de zon te observeren - waarmee hij op lange termijn sterren waarneemt. Wanneer informatie van de SMEI camera werd geanalyseerd heeft men op die manier de opleving van de Poolster bekeken. Dit werd ook waargenomen in de informatie van de WIRE telescoop.

Joel Eaton, professor aan de Tennessee Staatuniversiteit deed ook waarnemingen op lange termijn, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van de AST - automated spectroscopic telescope - van Arizona. Eaton nam de verandering bij de Poolster waar door wijzigingen in de snelheid van het oppervlak uitzet en samentrekt. Hiermee werd de eerdere waarnemingen nogmaals bevestigd.

De Poolster is een veranderlijke ster van een speciale soort: een cepheïde. Daardoor wordt de ster helderder en zwakker elke vier dagen. Cepheïden spelen een belangrijke rol in het bepalen van de grootte van het heelal, maar de details van hun variaties worden nog steeds niet goed begrepen.

"Honderd jaar geleden vertoonde de Poolster - ook wel Polaris - nog een variatie van 10%. De laatste eeuw was dit vermindert tot slechts 2%. Lang dacht met dat de wisseling in helderheid volledig ging stoppen. Het team nam vanaf 2000 waar dat deze variaties weer groter werden waarbij ze nu terug op het niveau van 4% zitten", aldus onderzoeker Penny.

De trage vermindering van de veranderlijkheid van de ster is al ongewoon, aangezien geen enkele bekende cepheïde dezelfde verschijnselen vertoond als de Poolster. Als oorzaak van deze uitdeining stelde men de ouderdom voorop en een verandering in de structuur van de ster zodat deze niet langer stabiel was. Dit werd gevolgd om te weten hoe sterren ouder worden. Nu Polaris weer is 'aangezet' blijkt deze uitleg niet volledig juist te zijn. Waarschijnlijk is er een complex proces aan de gang in de buitenste lagen van de ster, met meer dan één niveau in de veranderlijkheid.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.physorg.com/news135871831.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronomen ontdekken zwaarste ster ooit
Lees ook: Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel
Lees ook: Gifrode kwal of massieve ster?
Lees ook: Op hol geslagen sterren ontdekt
Lees ook: V838 Mon: Lichtecho update
Lees ook: Verontreiniging van sterren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.