Nieuws

Zonnestelsel opgang boven Vuureiland

Geplaatst op 15-08-2009 om 11u27 door Bert Carrein - 4721 keer gelezen
Nieuws

Wanneer je maar lang genoeg wacht, dan komt het hele Zonnestelsel voor je op. Om zoiets te zien moet je echter in de richting van de ecliptica kijken. Alle planeten en hun manen draaien in banen rond de Zon die vrijwel in hetzelfde vlak liggen, het ecliptische vlak.

Vanaf de Aarde gezien betekent dit dat ze allen elke dag opkomen in vrijwel de zelfde richting — en later ondergaan in de tegenovergestelde richting. Tien jaar geleden legde een serie opnamen, van links naar rechts, de Zon, Venus, de Maan en Jupiter vast, die allen in het ecliptische vlak opkwamen achter Vuureiland, in New York (VS).

De opnamen werden elk zes minuten na elkaar genomen en vervolgens digitaal in een opname vanaf dezelfde locatie, maar dan bij zonsopgang, gemonteerd. De banen van kleinere leden van ons Zonnestelsel, waaronder de meeste kometen en vele asteroïden, bevinden zich niet altijd in het ecliptische vlak. De fotogenieke vuurtoren van Vuureiland, zichtbaar in de voorgrond, werd gebouwd in 1826 en is nog steeds in gebruik.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Larry Landolfi (Landolfi Photography)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Bruine dwerg aan de rand van ons zonnestelsel?
Lees ook: NASA lanceert sonde naar buitendelen zonnestelsel
Lees ook: 570 miljoen voor asteroïdestof
Lees ook: Zonnestelsel heeft er de plutoïden bij
Lees ook: Maan van ijsdwerg krijgt een naam
Lees ook: IBEX sonde toont ander beeld van uithoeken zonnestelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.