Nieuws

NGC 3370: Een scherpere blik

Geplaatst op 16-08-2009 om 18u34 door Bert Carrein - 4753 keer gelezen
Nieuws

Vergelijkbaar in afmeting en spiraalstructuur met onze eigen Melkweg bevindt spiraalstelsel NGC 3370 zich ongeveer 100 miljoen lichtjaar van ons vandaan in de richting van het sterrenbeeld Leo (Leeuw).

Hier in exquisiet detail vastgelegd door de Advanced Camera for Surveys aan boord van de Hubble Ruimtetelescoop steelt de grote, sierlijke face-on spiraal inderdaad de show, maar de haarscherpe afbeelding toont ook een indrukwekkende verzameling achtergrondstelsels in het beeldveld, uitgestrooid door het verre Heelal.

Als we binnen NGC 3370 zelf kijken, dan blijkt dat de beelddata scherp genoeg zijn om individuele Cepheïden te bestuderen — pulserende sterren die kunnen worden gebruikt om de afstand tot dit melkwegstelsel nauwkeurig te bepalen. NGC 3370 werd voor deze studie uitgekozen omdat in dit spiraalstelsel in 1994 een goedbestudeerde sterontploffing plaatsvond — een supernova van het type Ia.

Supernovae van dit type zijn alle nagenoeg identiek in intrinsieke helderheid en kunnen daardoor als standaardbaken worden gebruikt. Door de bekende afstand, gebaseerd op de Cepheïde metingen, tot deze supernova te vergelijken met waarnemingen van supernovae op veel grotere afstanden kan men de afmeting en uitdijingssnelheid van het Heelal zelf afleiden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Hubble Heritage Team, A. Riess (STScI) NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spiraalstelsel NGC 2841
Lees ook: Vreemd stoffig melkwegstelsel NGC 7092
Lees ook: NGC 4449: Close-up van een klein melkwegstelsel
Lees ook: Vorming van allereerste sterrenstelsels gesimuleerd
Lees ook: Spooksterrenstelsels verraden galactisch kannibalisme
Lees ook: Waarom hebben sterrenstelsels een egaal uiterlijk?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.