Nieuws

Een slang in het duister

Geplaatst op 17-08-2009 om 10u33 door Bert Carrein - 2097 keer gelezen
Nieuws

Donkere nevels slingeren zich voorlangs een prachtig uitspansel van sterren in dit groothoek vergezicht in de richting van het sterrenbeeld Ophiuchus (uitspraak hint) en het centrum van ons Melkwegstelsel. Om precies te zijn, de S-vormige donkere nevel die je hier in het midden ziet is de welbekende Slangnevel.

Hij staat ook bekend als Barnard 72 (B72), één van de 182 donkere gebieden/wolken aan de hemel die vroeg in de 20e eeuw gecatalogiseerd werden door sterrenkundige E. E. Barnard. In tegenstelling tot heldere emissienevels en sterclusters zijn Barnard's nevels donkere interstellaire wolken van sterlicht absorberend gas en stof.

Hun vormen zijn alleen zichtbaar in kosmisch silhouet omdat ze in de voorgrond staan langs de gezichtslijn in de richting van rijke stervelden en opgloeiende sterrenkraamkamers nabij het vlak van onze Melkweg. Veel van Barnard's donkere nevels zijn zélf waarschijnlijke plaatsen waar in de toekomst sterren zullen vormen. Barnard 72 meet een paar lichtjaar in doorsnede en staat ongeveer 650 lichtjaar van ons af.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Gary Stevens

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vroeger water in marskrater?
Lees ook: Een stofwolk in NGC 281
Lees ook: Donkere structuren aan de hemel
Lees ook: Onderzoek naar donkeremateriedeeltje
Lees ook: M 16: Sterreneieren in de Adelaarsnevel
Lees ook: Gaswolk staat op het punt om ster te vormen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.