Nieuws

Saturnusmaan Iapetus: de beschilderde maan

Geplaatst op 18-08-2009 om 16u50 door Bert Carrein - 4265 keer gelezen
Nieuws

Wat is er gebeurt met Saturnusmaan Iapetus? Grote delen van het oppervlak van deze vreemde wereld zijn zo zwart als kool, terwijl andere delen sneeuwwit zijn. De samenstelling van het donkere materiaal is niet bekend, maar infrarood spectra geven aan dat het mogelijk een of andere donkere vorm van koolstof bevat.

Er loopt ook een vreemde bergkam over de evenaar van Iapetus, wat deze maan op een walnoot doet lijken. Om deze schijnbaar beschilderde maan beter te begrijpen stuurde NASA de Cassini ruimtesonde, die op dit moment in een baan rond Saturnus draait, er in 2007 op minder dan 2000 km langs. De baan van Cassini maakte het mogelijk om, vanaf zo'n 75.000 km afstand, de bovenstaande afbeelding te maken van het halfrond van Iapetus dat altijd naar achteren wijst.

Een enorme inslagkrater op het zuidelijk halfrond heeft een ontzagwekkende diameter van wel 450 km en lijkt bovenop een oudere krater van vergelijkbare grootte te liggen. Het donkere materiaal bedekt het oppervlak steeds dikker richting het oostelijkste deel van Iapetus, en kleurt in toenemende mate zowel de kraters als de hooglanden donker. Nauwkeurige inspectie lijkt er op te duiden dat de donkere bedekking richting de evenaar van de maan is gericht.

Een vooraanstaande hypothese luidt dat het donkere materiaal vooral achtergelaten stof betreft dat overbleef toen relatief warm maar vuil ijs sublimeerde. Een oorspronkelijk laagje van donker materiaal zou dan eigenlijk op de maan zijn geschilderd als gevolg van de accretie van door meteoren vrijgemaakt puin van andere manen. Deze en andere afbeeldingen van Cassini's vlucht langs Iapetus worden op dit moment bestudeerd voor nadere aanwijzingen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Afmetingen van deeltjes in ringen van Saturnus
Lees ook: Mimas: de kleine maan met grote krater
Lees ook: Kleurvariaties in saturnusmanen door inslagen stofdeeltjes
Lees ook: Vreemde structuur in ringen van Saturnus
Lees ook: Prometheus trekt serpentines in ring van Saturnus
Lees ook: Saturnussikkel gefotografeert door Cassini

Bekijk alle berichten uit deze categorie.