Nieuws

NASA test met succes opblaasbaar hitteschild

Geplaatst op 18-08-2009 om 22u42 door Bert Carrein - 2237 keer gelezen
Nieuws

De NASA heeft naar eigen zeggen een succesvolle test gedaan met een opblaasbaar hitteschild dat niet alleen van pas kan komen bij de terugkeer van ruimtetuigen naar de Aarde maar ook bij landingen op Mars. Hoeveel een ander kost(te) is er niet aan toegevoegd.

Van op het Wallops-eiland voor de kust van de Amerikaanse staat Virginia vertrok maandag om 14.52 uur Belgische tijd een Black Brant 9 sondeerraket, met als nuttige lading het INVE of 'Inflatable Re-entry Vehicle Experiment'. Vier minuten na de start bereikte de raket een hoogte van ongeveer 210 km. Nog een minuut later kwam een paddestoelachtig hitteschild vrij met een diameter van zowat drie meter en met een coating van industriële silicone. Het werd opgeblazen met stikstof.

Het ding floepte helemaal uit en begon aan een vrije val aan hoge snelheid. Zes en een halve minuut na lancering volgde het meest spannende ogenblik want op 50 km hoogte dook het hitteschild de atmosfeer weer in. Het doorstond een halve minuut lang een piek van hitte en druk.

Uiteindelijk plofte het INVE in de Atlantische Oceaan, om er te zinken. De NASA is opgetogen over het experiment en wil nu meer geavanceerde testmodellen bouwen. Het systeem kan niet alleen dienen voor terugkeer in de atmosfeer maar ook voor de planetaire verkenningsmissies. Zo blijkt landen op Mars geen sinecure te zijn, getuige de reeks mislukkingen. Bijvoorbeeld de mislukking van de Europees-Britse Beagle-2.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: B.USOC: Een interface tussen hemel en Aarde
Lees ook: japan wil zich in de ruimte verdedigen
Lees ook: Tweede Belgische satelliet succesvol gelanceerd
Lees ook: India op zoek naar astronauten
Lees ook: ARES I-X werd succesvol gelanceerd!
Lees ook: Zuid-Koreaanse astronaute was bang tijdens terugkeer

Bekijk alle berichten uit deze categorie.