Nieuws

Shuttle en meteoor

Geplaatst op 20-08-2009 om 11u04 door Bert Carrein - 7260 keer gelezen
Nieuws

Dit hemellandschap werd vastgelegd in de vroege ochtend van 4 augustus, naar het noordoosten kijkend over de kalme wateren van het Turn Basin op NASA's Kennedy Space Center.

In een opvallend contrast qua snelheid, kruipt de Space Shuttle Discovery bovenop een massief transportvoertuig met een snelheid van nauwelijks 3 km/uur richting lanceerplatform 39A, terwijl een briljante meteoor een spoor langs de hemel trekt met een snelheid van vele kilometers per seconde. Natuurlijk hebben hemelschouwers deze week vele vergelijkbare meteoorsporen kunnen zien tijdens de jaarlijks weerkerende Perseïden Meteorenregen.

Maar de meteoor die boven het ruimteveer Discovery flitst is waarschijnlijk geen Perseïde, aangezien zijn spoor niet terugwijst richting de radiant van die meteorenregen. De schitterende planeet Venus, zichtbaar nabij het midden van de afbeelding, domineert als de Morgenster nog steeds de hemel. De hier ietwat gelige Mars bevindt zich nabij de bovenkant van de afbeelding en Orion's rode reuzenster Betelgeuse is rechts te herkennen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Stephen Clark / Spaceflightnow.com

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Perseiden in aantocht!
Lees ook: Spectaculaire meteorenregen in november
Lees ook: Vallende sterren door komeet Phaeton
Lees ook: Kleine meteorenzwerm
Lees ook: Leoniden meteorenzwerm
Lees ook: Lyriden meteorenzwerm

Bekijk alle berichten uit deze categorie.