Nieuws

Merkwaardige tweelingsupernova

Geplaatst op 25-11-2006 om 15u19 door Bert Carrein - 2305 keer gelezen
Nieuws

Astronomen zijn op een merkwaardig fenomeen gestoten: in het sterrenstelsel NGC 1316 heeft men twee supernovae ontdekt vlak naast elkaar. De eerste, SN 2006dd werd voor het eerst opgemerkt op 19 juni van dit jaar. De tweede supernovae, vlak naast de eerste, SN 2006mr werd opgespoord rond 5 november. Opmerkelijk is dat de twee vlak naast elkaar liggen. Ruimtetelescoop swift heeft een prachtige foto gemaakt van de twee supernovae vlak naast elkaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsNGC 1316, een massief sterrenstelsel op een afstand van 80 miljoen lichtjaar, staat al langer bekend voor uitzonderlijk veel supernovae. Een groot sterrenstelsel heeft gemiddeld tot vier supernovae per eeuw. Dit sterrenstelsel gaat ver over die grens en heeft in totaal al vier stuks gehad op maar liefst 26 jaar tijd.

Wetenschappers zoeken ondertussen druk naar een verklaring voor de grote hoeveelheid supernovae. Momenteel is het sterrenstelsel wel in botsing met een groot spiraalstselsel. Dit fenomeen heeft wel een heel groot aantal stergeboortes op zijn naam staan, maar is niet verantwoordelijk voor de recente supernovae. Deze sterren waren namelijk nog van voor de botsing.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Resten supernovae natuurlijke deeltjesversnellers
Lees ook: Astronomen volgen live supernova
Lees ook: Veertienjarige ontdekt uiterst zeldzame supernova
Lees ook: Helderste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Supernova in M100
Lees ook: Supernovatype Ia lijkt echt te bestaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.