Nieuws

De Walvis en de Hockeystick

Geplaatst op 22-08-2009 om 11u00 door Bert Carrein - 2939 keer gelezen
Nieuws

NGC 4631 (rechtsboven) is een groot, mooi spiraalstelsel dat we precies van opzij (edge-on) zien, op een afstand van slechts 25 miljoen lichtjaar in de richting van het kleine noordelijke sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden). De ietwat verwrongen wigvorm van dit melkwegstelsel doet sommigen aan een kosmische haring denken, anderen aan zijn populaire bijnaam: Het Walvisstelsel.

Hoe dan ook is het vergelijkbaar in afmeting met onze eigen Melkweg. In deze prachtige kleurenafbeelding van de Walvis zijn de donkere interstellaire stofwolken, de gelige kern, en jonge blauwe sterclusters makkelijk te vinden. Een begeleidend melkwegstelseltje, het kleine elliptische stelsel NGC 4627, is boven het Walvisstelsel te zien — als een wolk waterdamp uit het blaasgat van een walvis.

Links onderin beeld bevindt zich een ander vervormd melkwegstelsel, NGC 4656, met een vorm die aan een hockeystick doet denken. De vervormingen en zich vermengende sporen van gas dat op andere golflengten is gedetecteerd wijzen er op dat alle drie de melkwegstelsels in hun verleden rakelingse ontmoetingen met elkaar hebben gehad. Het Walvisstelsel heeft ook een halo uitgespoten van heet gas dat op röntgengolflengten opgloeit.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Josef Poepsel, Stefan Binnewies (Capella Observatory)

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Markarian's ketting van melkwegstelsels
Lees ook: Prachtfoto van M81
Lees ook: In het centrum van de Virgo Cluster
Lees ook: Hubble neemt foto van zeldzaam sterrenstelsel
Lees ook: Drie melkwegstelsels in Draco
Lees ook: De Hercules cluster van melkwegstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.