Nieuws

Afmetingen van deeltjes in ringen van Saturnus

Geplaatst op 19-09-2009 om 10u49 door Bert Carrein - 6971 keer gelezen
Nieuws

Hoe groot zijn de deeltjes waaruit de ringen van Saturnus zijn opgebouwd? Om te helpen dat uit te vinden zondt de Cassini ruimtesonde, thans in een baan rond Saturnus, dwars door de ringen heen radiogolven met drie verschillende golflengtes richting de Aarde.

Het resultaat van dit experiment hangt af van de grootte van de deeltjes, aangezien ringdeeltjes veel groter dan de golflengte van de uitgezonden radiogolven die golven uit de gezichtslijn wegkaatsen. Men gebruikte drie verschillende golflengtes: van ongeveer 1 centimeter, 3.5 cm en 13 cm. De resultaten zijn gebruikt om de bovenstaande afbeelding in kunstmatige kleuren te reconstrueren.

In die afbeelding duidt de kleur paars op gebieden die hoofdzakelijk bevolkt worden door ringdeeltjes groter dan 5 cm, terwijl de kleur groen gebieden toont met een aanzienlijke populatie van kleine gruis- en ijsdeeltjes, kleiner zelfs dan 1 cm. Het witte middendeel van Saturnus' B-ring geeft aan dat de dichtheid van ringdeeltjes te hoog was om de afmetingen daarvan goed te kunnen bepalen.

Andere radiowaarnemingen geven aan dat sommige ringdeeltjes tot wel enkele meters in doorsnede kunnen zijn. De indrukwekkende aard en duidelijkheid van de haarscherpe afbeelding boven zou kunnen helpen aanwijzingen betreffende de oorsprong van Saturnus' mooie maar geheimzinnige ringsysteem te vinden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: RSS, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Prometheus trekt serpentines in ring van Saturnus
Lees ook: Saturnusmaan Iapetus: de beschilderde maan
Lees ook: Saturnusmaantjes hebben een rare vorm
Lees ook: Saturnussikkel gefotografeert door Cassini
Lees ook: Zeldzame maanovergangen op Saturnus
Lees ook: Schaduwen op kantelende ringen Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.