Nieuws

De dodendans van witte dwergsterren

Geplaatst op 10-09-2009 om 17u18 door Bert Carrein - 6175 keer gelezen
Nieuws

Ongeveer 1600 lichtjaar ver, in een dubbelstersysteem met als koosnaam J0806, draaien twee compacte witte dwergsterren eens per 321 seconden in hun baan om elkaar heen. Röntgen data van de Chandra ruimtetelescoop interpreterend, redeneren astronomen dat de reeds indrukwekkend korte baanperiode gestaag korter wordt naarmate de sterren dichter naar elkaar toe spiraliseren.

Hoewel ze nog ongeveer 80.000 km van elkaar gescheiden zijn (ter vergelijking: de afstand tussen de Aarde en de Maan is 384.000 km), betekent dit dat de twee sterren gedoemd zijn om met elkaar te versmelten. Als afgebeeld in deze artist's impression, is de doodsspiraal van het opmerkelijke J0806 systeem een gevolg van Einstein's Algemene Relativiteitstheorie, welke voorspelt dat de witte dwergsterren langzaam hun baanenergie verliezen doordat ze zwaartekrachtsgolven genereren.

Om precies te zijn: J0806 zou wel eens één van de helderste bronnen van zwaartekrachtsgolven in ons Melkwegstelsel kunnen zijn, en direct detecteerbaar zijn met toekomstige in de ruimte gestationeerde zwaartekrachtsgolf instumenten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Tod Strohmayer (GSFC), CXC, NASA - Illustratie: D. Berry (GSFC)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw type witte dwergster ontdekt
Lees ook: NGC 2440: Cocon van een nieuwe witte dwerg
Lees ook: Diamanten in de ruimte
Lees ook: Witte dwergen worden als raketten weggeschoten
Lees ook: XMM-Newton onthult kosmische steen van Rosetta
Lees ook: Witte dwerg slokt massa van naburige ster op

Bekijk alle berichten uit deze categorie.