Nieuws

De vreemde vlek van saturnusmaan Titan

Geplaatst op 23-08-2009 om 09u40 door Bert Carrein - 1984 keer gelezen
Nieuws

Titan's vreemde vlek is misschien een wolk, maar dan wel een hardnekkige. Turend in de dichte, wazige atmosfeer van de grootste maan van Saturnus, vonden cameras aan boord van de Cassini ruimtesonde tijdens passages langs Titan in 2005 en in 2004 een heldere vlek op dezelfde plek.

In deze opname in kunstmatige kleuren, gemaakt met het VIMS instrument, is de bijna 500 km wijde vlek te zien nabij Titan's horizon boven. De vlek is het helderst op infrarode golflengten. Behalve de suggestie dat de uniek van kleur zijnde vlek een langlevende wolk is die wellicht veroorzaakt wordt door structuren op Titan's oppervlak, opperden wetenschappers ook alternatieve ideeën — dat de vlek het gevolg is van een ongebruikelijke samenstelling van het oppervlaktemateriaal, of dat het extreem hoge bergen betreft.

Ze merkten ook op dat het feit dat de vlek zo helder is in het infrarood kan betekenen dat het een warm gebied is. Verdere aanwijzingen betreffende de aard van de vreemde vlek zullen worden vergaard tijdens de geplande langsvlucht van Cassini in juli 2006, wanneer de cameras de vlek tijdens Titan's nacht zullen observeren. Als hij helder gloeit in de nacht, dan is de vlek warm.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: VIMS Team, U. Arizona, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe beelden van Titan
Lees ook: Nog meer buitenaards methaan
Lees ook: In het zonnestelsel lijkt Titan het meest op de Aarde
Lees ook: Mist ontdekt op Saturnusmaan Titan
Lees ook: Betere inzichten in inwendige Saturnusmaan Titan
Lees ook: Had de Aarde een Titan-achtig verleden?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.