Nieuws

De reusachtige radiolobben van Fornax A

Geplaatst op 22-11-2009 om 19u00 door Bert Carrein - 3344 keer gelezen
Nieuws

Tesamen spannen de radiolobben meer dan 1 miljoen lichtjaar — maar wat veroorzaakte ze? In het centrum bevindt zich een groot maar eigenaardig elliptisch stelsel met de aanduiding NGC 1316. Gedetailleerd onderzoek van het NGC 1316 systeem levert aanwijzingen dat het ongeveer 100 miljoen jaar geleden een klein naburig melkwegstelsel begon te verorberen.

Interstellair gas van de galactische botsing is naar binnen gevallen in de richting van het massieve centrale zwarte gat, waarbij wrijving het gas tot wel 10 miljoen graden verhit. Als gevolg van processen die men nog niet goed begrijpt ontwikkelden zich toen twee, in tegenovergestelde richting wijzende, snelle straalstromen (jets) van deeltjes, die uiteindelijk tegen het reeds aanwezige materiaal aan weerszijden van het reusachtige elliptische stelsel botsten.

Het resultaat is een enorm reservoir van heet gas dat radiogolven uitstraalt, die te zien zijn als de oranje (kunstmatige kleur) radiolobben in de onderstaande afbeelding. De radioafbeelding is hier op een afbeelding van het zelfde gebied aan de hemel uit een survey in zichtbaar licht geprojecteerd. De vreemde patronen in de radiolobben zijn waarschijnlijk aanwijzingen voor kleine veranderingen in de richtingen van de jets.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Ed Fomalont (NRAO) et al., VLA, NRAO, AUI, NSF

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spiraalstelsel NGC 1350
Lees ook: Piepjonge en hyperactieve sterrenfabriek ontdekt
Lees ook: Melkwegstelsel van opzij: NGC 5866
Lees ook: De Hercules cluster van melkwegstelsels
Lees ook: Het Sombrerostelsel in het infrarood
Lees ook: Geklutst melkwegstelsel Centaurus A

Bekijk alle berichten uit deze categorie.