Nieuws

De reusachtige radiolobben van Fornax A

Geplaatst op 22-11-2009 om 19u00 door Bert Carrein - 3801 keer gelezen
Nieuws

Tesamen spannen de radiolobben meer dan 1 miljoen lichtjaar — maar wat veroorzaakte ze? In het centrum bevindt zich een groot maar eigenaardig elliptisch stelsel met de aanduiding NGC 1316. Gedetailleerd onderzoek van het NGC 1316 systeem levert aanwijzingen dat het ongeveer 100 miljoen jaar geleden een klein naburig melkwegstelsel begon te verorberen.

Interstellair gas van de galactische botsing is naar binnen gevallen in de richting van het massieve centrale zwarte gat, waarbij wrijving het gas tot wel 10 miljoen graden verhit. Als gevolg van processen die men nog niet goed begrijpt ontwikkelden zich toen twee, in tegenovergestelde richting wijzende, snelle straalstromen (jets) van deeltjes, die uiteindelijk tegen het reeds aanwezige materiaal aan weerszijden van het reusachtige elliptische stelsel botsten.

Het resultaat is een enorm reservoir van heet gas dat radiogolven uitstraalt, die te zien zijn als de oranje (kunstmatige kleur) radiolobben in de onderstaande afbeelding. De radioafbeelding is hier op een afbeelding van het zelfde gebied aan de hemel uit een survey in zichtbaar licht geprojecteerd. De vreemde patronen in de radiolobben zijn waarschijnlijk aanwijzingen voor kleine veranderingen in de richtingen van de jets.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Ed Fomalont (NRAO) et al., VLA, NRAO, AUI, NSF

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mysterieuze bron van straling
Lees ook: M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1300
Lees ook: NGC 6240: Botsende melkwegstelsels
Lees ook: Eenzaam reuzenstelsel is eigenwijs
Lees ook: De 'donkere stroom' is veel groter dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.