Nieuws

Zonsondergang boven de Guzev krater op Mars

Geplaatst op 22-08-2009 om 22u38 door Bert Carrein - 9329 keer gelezen
Nieuws

Hoe zou het zijn om een zonsondergang op Mars te zien? Om dat uit te vinden, werd het robotwagentje Spirit afgelopen maand ingezet en geparkeerd om geduldigwachtend de Zon onder de verre rand van de Gusev krater te zien zakken. Het was een saaie opdracht, maar één robot moest het toch een keer doen.

Welnu, op Aarde wordt een rode zonsondergang veroorzaakt door twee effecten — blauw licht uit het zonlicht wordt meer verstrooid dan rood licht door zuurstof en stikstof moleculen in de atmosfeer, en ten tweede doordat het verstrooid wordt door de kleine hoeveelheid verontreinigingen zoals vulkanisch stof die in de atmosfeer aanwezig zijn. (De sterkte van het eerste effect werd berekend in één van Albert Einstein's meest geciteerde artikelen).

Hoewel op Mars geen zuurstof of stikstof te vinden is, is de planeet bedekt met rood stof, dat regelmatig de atmosfeer in geblazen wordt door snelle maar ijle winden. Analyse van opnamen zoals de onderstaande afbeelding laat zien dat tenminste sommige Martiaanse dagen afgesloten worden met een zonsondergang die significant langer en roder is dan typisch is op Aarde.

Voor tot wel twee uur nadat de schemering in nacht is overgegaan wordt zonlicht nog altijd gereflecteerd door Mars-stof hoog in de atmosfeer, wat een diffuse gloed over het marslandschap werpt. Dit resultaat helpt atmosferische wetenschappers niet alleen de atmosfeer van Mars beter te begrijpen, maar ook atmosferen in het hele zonnestelsel, inclusief die van onze thuisplaneet, de Aarde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Mars Exploration Rover Mission, Texas A&M, Cornell, JPL, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mineralen en geschiedenis van Mars
Lees ook: ESA stelt Mars voor in 3D
Lees ook: Bevroren water in kraters op Mars gevonden door MRO
Lees ook: Mensen op Mars (deel 1)
Lees ook: Belg bij Europese kandidaten voor Marssimulatie
Lees ook: Raadsels door methaan in marsatmosfeer

Bekijk alle berichten uit deze categorie.