Nieuws

Duizend interessante objecten voorbij Neptunus' baan

Geplaatst op 10-09-2009 om 10u48 door Stefan De Decker - 3582 keer gelezen
Nieuws

Meer dan 1000 TNO’s (Trans-Neptunian objects) zijn bekend voorbij de baan van Neptunus. Het zijn primitieve overblijfselen van de platte schijf waaruit de planeten zijn ontstaan en ze bevatten informatie over de vorming en evolutie van ons zonnestelsel.

De regio voorbij de baan van Neptunus, ook bekend als de Kuipergordel, wordt steeds beter bestudeerd. In het bijzonder de basisparameters zoals grootte, helderheid, dichtheid en thermische eigenschappen worden steeds nauwkeuriger opgemeten.

De zeer geringe thermische straling van TNO’s is het sterkst in het verre infrarood: de specialiteit van ESA nieuwe ruimtetelescoop. Nasa’s Spitzer telescoop heeft reeds enkele resultaten opgeleverd in dit gebied. Bijvoorbeeld dat de populatie TNO’s een grote diversiteit aan albedo’s vertoont. Albedo is de mate waarin een object licht reflecteert.

Onze kennis over dit koude gebied zal dankzij Herschel’s hoge gevoeligheid in midden –tot verre infrarood golflengten een stevige sprong voorwaarts maken. Meer dan 370 uur aan telescooptijd wordt voor dit project gereserveerd en 139 TNO’s waaronder 25 meervoudige zullen onderzocht worden.

Bron: www.pathways2009.net

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vreemd object in het zonnestelsel ontdekt
Lees ook: Vreemde asteroïde ontdekt
Lees ook: Zonnestelsel heeft er de plutoïden bij
Lees ook: Herschel zal ijsdwergen in Kuipergordel onderzoeken
Lees ook: Dwergplaneet krijgt de naam Eris
Lees ook: "Ons zonnestelsel wordt als een rat door slang ongeslokt"

Bekijk alle berichten uit deze categorie.