Nieuws

NGC 1097: Een spiraalstelsel met een centraal oog

Geplaatst op 24-11-2009 om 11u06 door Bert Carrein - 2712 keer gelezen
Nieuws

Wat is er aan de hand in het centrum van spiraalstelsel NGC 1097? Niemand weet het zeker, maar waarschijnlijk is er een supermassief zwart gat bij betrokken. Materie die vanuit een balk van sterren naar binnen valt en gas dat over het centrum stroomt worden waarschijnlijk verhit door een extreem energetisch gebied rondom het centrale zwarte gat.

Van veraf bekeken lijkt het hele centrale gebied in de onderstaande, in kunstmatige kleuren weergegeven infraroodafbeelding wel wat op een mysterieus oog. Links in beeld, en schijnbaar blauw van kleur, bevindt zich een kleiner begeleidend melkwegstelseltje dat wordt omwonden door de spectaculaire spiraalarmen van het grote spiraalstelsel, welke roze oplichten als gevolg van warmgloeiend stof.

De zwaartekracht van het begeleidende stelseltje, dat zich op dit moment op ruim 40.000 lichtjaar afstand van het centrum van het grotere melkwegstelsel bevindt, lijkt dat grotere stelsel te vervormen terwijl het zelf langzaam maar zeker uiteengereten wordt. NGC 1097 bevindt zich op een afstand van circa 50 miljoen lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Fornax (Oven).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, JPL-Caltech, SINGS Team (SSC)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Donkere en zichtbare materie in sterrenstelsels: werken ze samen?
Lees ook: Melkwegstelsel M82 blaast een supergalactische wind
Lees ook: Close-up van NGC 253
Lees ook: Reuzenstelsel M87 onderzocht
Lees ook: Geklutst melkwegstelsel Centaurus A
Lees ook: M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.