Nieuws

Pas ontdekte hete jupiter aan de rand van de ondergang

Geplaatst op 27-08-2009 om 14u46 door Bert Carrein - 6878 keer gelezen
Nieuws

Een pas ontdekte exoplaneet kan binnen enkele kosmische ogenblikken de dood ingejaagd worden. De planeet in kwestie, omgedoopt tot WASP-18b, draait in minder dan een dag rondjes om zijn moederster. WASP-18b behoort tot de zogenaamde "hete jupiters", planeten die enorm groot zijn en in een baan zeer dicht bij hun moederster draaien. In dit geval is de exoplaneet 10 keer zo zwaar als Jupiter. Hete Jupiters werden bij hun ontdekking als abnormaal beschouwd voor astronomen. Nu zijn er van alle exoplaneten het meest hete jupiters.

Deze verschroeiende exoplaneet WASP-18b is één van de twee tot nu toe bekende exemplaren die in slechts één aardse dag om hun ster draaien. Deze korte afstand in combinatie met de enorme massa van de planeet leidt tot een hevige strijd tussen de ster en de planeet. Deze interacties zorgen voor zeer sterke getijden waardoor WASP-18b als het ware 'gekneed' wordt. Zelfs de baan rondom de moederster verandert door deze heftige interacties.

Als de ster sneller om haar as draait dan dat de planeet planeet baantjes om zijn ster draait, zal de planeet naar de ster getrokken worden. Bij het omgekeerde zal de planeet van de ster af bewegen. Dit laatste gebeurt trouwens ook met de aarde en de maan; de maan beweegt stilletjes aan van de aarde af. En wat astrofysici weten over de krachten die met WASP-18b en zijn moederster gemoeid zijn, beweegt deze exoplaneet zich naar de ster toe.

En net dàt maakt deze vondst zo bijzonder. Deze planeet heeft het grootste deel van zijn bestaan gewijd aan opgroeien, terwijl het opslokken gebeurt in slechts een kosmische fractie. Het is dan zeker een toevalstreffer om net in deze fractie dit tweetal te ontdekken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.space.com/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het Hubble Sweeps Veld en zoeken naar 'hete jupiters'
Lees ook: Planeten dichtbij moederster worden opgeslokt
Lees ook: Jupiter-achtige exoplaneet ontdekt
Lees ook: Waarom gasreuzen niet worden weggekookt dichtbij sterren
Lees ook: Super-Jupiters komen niet in buitendelen voor

Bekijk alle berichten uit deze categorie.