Nieuws

(Vergeten?) Registreren

De verhittende coronalussen van de zon

Geplaatst op 28-08-2009 om 10u31 door Bert Carrein - 3989 keer gelezen
Nieuws

Waarom is de corona van de Zon zo heet? Ver boven de fotosfeer, oftewel het zichtbare oppervlak van de Zon, uitstrekkend, is de zwakke, uiterst ijle zonnecorona niet makkelijk vanaf de Aarde waar te nemen. Maar metingen laten zien dat de corona honderden malen heter is dan de fotosfeer zelf.

Sterrenkundigen hebben reeds lang de bron van de verhitting van de corona gezocht in de magnetische velden, die gigantische lussen van zonne plasma ver boven de fotosfeer tillen. Gedetailleerde waarnemingen van dergelijke lussen in de corona, gemaakt met de TRACE satelliet, leveren nu nadere aanwijzingen voor de ongeïdentificeerde energiebron.

Vastgelegd in extreem ultraviolet licht, tonen deze en andere afbeeldingen van TRACE dat er aanzienlijke verhitting optreedt laag in de corona, nabij de onderkant van de lussen waar deze tevoorschijn komen uit en weer terugschieten in het zonneoppervlak. Deze tantaliserende afbeelding van TRACE toont clusters van de majestueuze, hete coronalussen, welke wel 30 of meer maal groter dan de diameter van planeet Aarde kunnen zijn.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: M. Aschwanden et al. (LMSAL), TRACE, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Zon zorgt voor regionale temperatuurvariaties
Lees ook: Toestand van SOHO verzekerd
Lees ook: Voor het eerst oscillaties in de zonnecorona waargenomen
Lees ook: Superstorm door de Zon in 2012?
Lees ook: Er zit muziek in de Zon
Lees ook: Wat is er mis met de Zon?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben 0 mensen een reactie achtergelaten