Nieuws

De verhittende coronalussen van de zon

Geplaatst op 28-08-2009 om 10u31 door Bert Carrein - 4145 keer gelezen
Nieuws

Waarom is de corona van de Zon zo heet? Ver boven de fotosfeer, oftewel het zichtbare oppervlak van de Zon, uitstrekkend, is de zwakke, uiterst ijle zonnecorona niet makkelijk vanaf de Aarde waar te nemen. Maar metingen laten zien dat de corona honderden malen heter is dan de fotosfeer zelf.

Sterrenkundigen hebben reeds lang de bron van de verhitting van de corona gezocht in de magnetische velden, die gigantische lussen van zonne plasma ver boven de fotosfeer tillen. Gedetailleerde waarnemingen van dergelijke lussen in de corona, gemaakt met de TRACE satelliet, leveren nu nadere aanwijzingen voor de ongeïdentificeerde energiebron.

Vastgelegd in extreem ultraviolet licht, tonen deze en andere afbeeldingen van TRACE dat er aanzienlijke verhitting optreedt laag in de corona, nabij de onderkant van de lussen waar deze tevoorschijn komen uit en weer terugschieten in het zonneoppervlak. Deze tantaliserende afbeelding van TRACE toont clusters van de majestueuze, hete coronalussen, welke wel 30 of meer maal groter dan de diameter van planeet Aarde kunnen zijn.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: M. Aschwanden et al. (LMSAL), TRACE, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het butterfly-effect
Lees ook: Verband in snelheden plasmastroming op de zon en activiteit?
Lees ook: Na 2015 geen zonnevlekken meer?
Lees ook: Ruimtesonde Ulysses bijna aan zijn eind
Lees ook: Sigmoïden op de zon verklaard?
Lees ook: Komeetstaart meegesleurd door zonnedeeltjes

Bekijk alle berichten uit deze categorie.