Nieuws

NGC 7822 in Cepheus

Geplaatst op 28-08-2009 om 15u06 door Bert Carrein - 4205 keer gelezen
Nieuws

Pilaren van gas, stof, en jonge hete sterren vullen de centrale delen van NGC 7822. Het opgloeiende stervormingsgebied, gelegen langs de rand van een reusachtige moleculaire wolk in de richting van het noordelijke sterrenbeeld Cepheus, bevindt zich zo'n 3000 lichtjaar van ons vandaan.

In dit kleurige hemellandschap worden vooral de heldere randen en boeiende vormen binnenin de nevel benadrukt. De afbeelding werd samengesteld uit opnamen door zowel breedband als smalband filters die de emissie van atomair zuurstof, waterstof en zwavel doorlaten, hier weergegeven in blauwe, groene en rode tinten.

De atomaire emissie wordt gedreven door de energetische straling van de hete sterren, waarvan de krachtige sterwinden en straling ook de dichtere pilaren uithiewen en doen eroderen. Er zouden zich nog steeds sterren kunnen vormen binnen die zuilen, wanneer klompen van dicht gas en stof onder hun eigen zwaartekracht ineenstorten.

Maar naarmate de pilaren verder afkalven zullen zulke protosterren uiteindelijk van hun reservoir van stermaterie worden afgesloten. Dit beeldveld meet ongeveer 30 lichtjaar in doorsnede op de geschatte afstand van NGC 7822.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Don Goldman

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Prachtfoto's: hier ontstaan sterren
Lees ook: Stofsculpturen in de Rozettenevel
Lees ook: Drie nevels door smalband filters
Lees ook: Hubble legt prachtfoto vast van stervormingsgebied
Lees ook: Sterrenfabriek Messier 17
Lees ook: Trifid pilaren en stof

Bekijk alle berichten uit deze categorie.