Nieuws

Ruimteveer Discovery eindelijk gelanceerd!

Geplaatst op 29-08-2009 om 12u06 door Bert Carrein - 2035 keer gelezen
Nieuws

Na enkele keren uitstel is deze ochtend (Belgische tijd) van op Cape Canaveral in Florida het ruimteveer Discovery naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd. De wellicht laatste shuttlelancering bij nacht was rechtstreeks op NASA TV te zien.

De shuttle vertrok om 05.59 uur Belgische tijd voor een dertiendaagse vlucht, de dertigste van een spaceshuttle naar het ISS. De lancering was de voorbije dagen enkele keren afgeblazen wegens het weer en technische problemen. De koppeling is voor maandag voorzien.

Een van de zeven opvarenden is de Amerikaanse Nicole Stott (46). Zij zal de in het ISS haar landgenoot Tim Kopra (45) vervangen, die naar aarde terugkeert. Stott wordt dus een nieuwe collega van Belgisch astronaut Frank De Winne. Die zal ook zijn Zweedse collega Christer Fuglesang begroeten. Dat twee astronauten van het Europese Ruimtevaartbureau ESA elkaar in de ruimte terugvinden, gebeurt niet vaak.

In de vrachtruimte van de Discovery steekt de in Italië gebouwde drukmodule Leonardo, die in de nacht van maandag op dinsdag tijdelijk aan het ISS wordt gehecht. Leonardo herbergt allerhande uitrusting voor de zes permanente bewoners van het ISS, waaronder wetenschappelijke racks, een diepvriezer om stalen te bewaren, een nieuw slaapcompartiment en een tweede tredmolen.

Er zijn drie ruimtewandelingen voorzien voor het vervangen van experimenten aan de buitenzijde van het Europese lab Columbus en voor het vervangen van een ammoniaktank. De ruimtewandelaars van dienst zijn Fuglesang (52), John Olivas (43) en Stott, die haar eerste ruimtetrip maakt.

De andere opvarenden van de Discovery zijn gezagvoerder Rick Sturckow (48), piloot Patrick Forrester (52), Kevin Ford (49) en José Hernandez (47).

De ontkoppeling is gepland op 8 september en de landing op 11 september. Nadien zijn er nog slechts zes shuttlemissies. Volgend jaar gaat de vloot op stal.

Bron: http://www.hln.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Volg lancering laatste ruimtereis Endeavour live op desterren.net! (updates)
Lees ook: Discovery maakt zich op voor reis naar ISS
Lees ook: Atlantis los van ISS
Lees ook: Spaceshuttle Endeavour gelanceerd naar ISS
Lees ook: Landing Discovery afgeblazen
Lees ook: Lancering Endeavour uitgesteld door waterstoflek

Bekijk alle berichten uit deze categorie.