Nieuws

Melkwegstelselgroep HCG 87

Geplaatst op 29-08-2009 om 12u18 door Bert Carrein - 1689 keer gelezen
Nieuws

De melkwegstelsels in HCG (Hickson Compacte Groep) nummer 87, zo'n vierhonderd miljoen lichtjaar ver in de richting van het amfibische sterrenbeeld Capricornus (in het nederlands als Steenbok vertaald), poseren hier voor deze cosmische familiefoto.

Het grote edge-on (op zijn kant geziene) spiraalstelsel net onder het midden van de afbeelding, het wazige elliptische stelsel daar net rechts van, en het spiraalstelsel bovenin de foto behoren alle tot de groep, terwijl het schijnbaar kleine spiraalstelseltje in het midden waarschijnlijk een verder weg gelegen achtergrondstelsel is. Een nauwkeurige inspectie van deze diepe opname onthult vele andere melkwegstelsels die met zekerheid ver achter HCG 87 staan.

Hoewel niet bepaald verstrengeld in elkaars wurggreep, zijn de stelsels in HCG 87 niettemin met elkaar in gravitationele interactie. De wisselwerking beïnvloedt de structuur en evolutie van de leden van de compacte groep. Deze afbeelding werd gemaakt tijdens de tests en officiële ingebruikname van een nieuw instrument voor de Zuidelijke Telescoop van het Gemini Observatorium op Cerro Pachon in Chili. Het geeft een nog mooier beeld van deze fotogenieke groep dan de opname die eerder door de Hubble Ruimtetelescoop werd gemaakt.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: GMOS-S Commissioning Team, Gemini Observatory

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Markarian's ketting van melkwegstelsels
Lees ook: Hubble neemt foto van zeldzaam sterrenstelsel
Lees ook: Close-up van NGC 253
Lees ook: Vorming van allereerste sterrenstelsels gesimuleerd
Lees ook: Melkwegstelsel M82 blaast een supergalactische wind
Lees ook: NGC 4676: Wanneer Muizen Botsen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.