Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Frank De Winne begroet nieuwe collega in ISS

Geplaatst op 31-08-2009 om 10u42 door Bert Carrein - 1222 keer gelezen
Nieuws

Het ruimteveer Discovery heeft zich volgens het boekje gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation ISS voor een logistieke opdracht en een beperkte bemanningsruil, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. De shuttle klonk zich om 02.54 uur Belgische tijd vast, zowat 350 km boven de Atlantische Oceaan en tien minuten voor tijd. Beide ruimteschepen draaiden aan zowat 28.000 km rond de Aarde.

Een van de zeven opvarenden is de Amerikaanse Nicole Stott (46) die in het ISS haar naar de Aarde terugkerende landgenoot Tim Kopra (45) zal vervangen.

Stott zal drie maanden lang een van de vijf vaste gezellen zijn van Belgisch astronaut Frank De Winne. Die zal ook zijn Zweedse collega Christer Fuglesang begroeten. Dat twee astronauten van het Europese Ruimtevaartbureau ESA elkaar in de ruimte terugvinden gebeurt niet vaak.

In de vrachtruimte van de Discovery steekt de Italië gebouwde drukmodule Leonardo ("MPLM" in het sappige NASA-ees), die binnen enkele uren tijdelijk aan het ISS wordt gehecht. In de Leonardo steekt allerhande uitrusting voor de zes permanente bewoners van het ISS, waaronder wetenschappelijke racks, een diepvriezer om stalen te bewaren, een nieuw slaapcompartiment en een tweede tredmolen.

Er zijn drie ruimtewandelingen voorzien, voor het vervangen van experimenten aan de buitenzijde van het Europese lab Columbus en voor het vervangen van een ammoniaktank. De ruimtewandelaars van dienst zijn Fuglesang (52), John "Danny" Olivas (43) en Stott die haar eerste ruimtetrip maakt.

De andere opvarenden van de Discovery zijn in de eerste plaats gezagvoerder Rick Sturckow (48) en piloot Patrick Forrester (52). Nieuw in de ruimte zijn Kevin Ford (49) en José Hernandez (47). De ontkoppeling is voorzien voor 8 september en de landing op 11 september.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Riskante ruimtewandeling succesvol afgerond
Lees ook: Opnieuw defect toilet in ISS
Lees ook: Astronauten bezig aan ruimtewandeling
Lees ook: Onbemande cargo naar ISS gelanceerd
Lees ook: Levensduur van ruimtestation ISS wordt verlengd tot 2020
Lees ook: Jules Verne voert geslaagde test uit

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben 0 mensen een reactie achtergelaten