Nieuws

Eerste Indiase maanmissie beëindigd na verlies contact

Geplaatst op 31-08-2009 om 13u28 door Bert Carrein - 2335 keer gelezen
Nieuws

De eerste Indiase onbemande missie naar de Maan is afgelopen nadat het nationale ruimteagentschap het contact is verloren met de ruimtesonde die zich in een baan rond de Maan bevond.

"Het radiocontact met Chandrayaan-1 werd om 01.30 uur lokale tijd abrupt verloren door het Deep Space Network", zei de Indian Space Research Organization (ISRO) in een statement. Het onderzoek met de sonde, waarvan verwacht werd dat het twee jaar zou duren, kwam tien maanden na de lancering tot een einde, maar bereikte de meeste doelstellingen van de missie", stelden wetenschappers bij de ISRO.

Kort na het statement kondigde de projectleider van Chandrayaan-1 het einde aan van de missie. "De missie is duidelijk voorbij. We hebben het contact met het ruimtetuig verloren", luidde het. "Het heeft technisch gezien zijn taak voor honderd procent vervuld. Ook wetenschappelijk heeft het 90 tot 95 procent van de opdracht afgewerkt".

Chandrayaan-1, die op 22 oktober met veel poeha werd gelanceerd, werd met een prijskaartje van 80 miljoen dollar omschreven als de goedkoopste Maanmissie ooit. Een maand later werd vanuit het tuig een maansonde gelanceerd die met succes op het Maanoppervlakte landde. In juli verklaarden ISRO-wetenschappers dat de sonde een sensor was verloren, waardoor de missie vroeger dan binnen de geplande twee jaar zou kunnen eindigen.

Bron: http://www.hln.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: India op zoek naar astronauten
Lees ook: Vierde ruimtewandeling een dag uitgesteld
Lees ook: Lancering Sea Launch op zondag
Lees ook: Ariane-raket met 2 satellieten gelanceerd
Lees ook: India maakt zich op voor eerste maanvlucht
Lees ook: Vlucht naar ISS krijgt nummer 14 uit bijgeloof

Bekijk alle berichten uit deze categorie.