Nieuws

Andromeda slurpt sterren van naburige stelsels op

Geplaatst op 03-09-2009 om 13u36 door Bert Carrein - 4376 keer gelezen
Nieuws

De Andromeda-nevel lijkt zich te hebben uitgebreid met sterren die hij van andere sterrenstelsels heeft opgenomen. Tot die conclusie is Andromeda, een internationale groep wetenschappers, gekomen. Zij schrijven over hun bevindingen in het natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature, zo meldt de Britse omroep BBC.

Niet eerder hebben geleerden de rand van de Andromeda-nevel zo gedetailleerd in kaart gebracht. Wetenschappers hebben al eerder gesuggereerd dat Andromeda, een sterrenstelsel dat dezelfde vorm als de Melkweg heeft, maar veel groter is, sterren van andere stelsels 'opslurpte', maar de Andromedawetenschappers tonen dat nu met gedetailleerde beelden aan. Volgens hun model worden grote sterrenstelsels omringd door overblijfselen van andere stelsels die zij hebben opgenomen.

Volgens de wetenschappers breidt de Andromeda-nevel, die ongeveer 2,5 miljoen lichtjaren van de aarde verwijderd is, nog steeds uit. Zij zagen "een sterrenstroom" van het nabijgelegen sterrenstelsel Triangulum "zich uitstrekken" in de richting van de Andromeda-nevel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Het Andromedastelsel

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gigantische verzameling van sterrenstelsels ontdekt
Lees ook: Markarian's ketting van melkwegstelsels
Lees ook: M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel
Lees ook: Twee dansende sterrenstelsels
Lees ook: Melkwegstelsels van begin der tijden ontdekt
Lees ook: Hyperactieve sterrenstelsels in het vroege heelal gevonden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.