Nieuws

Tweede ruimtewandeling Discovery succes

Geplaatst op 04-09-2009 om 15u24 door Bert Carrein - 1571 keer gelezen
Nieuws

Twee astronauten van het ruimteveer Discovery hebben in de nacht van donderdag op vrjdag een succesvolle ruimtewandeling gemaakt ter onderhoud van het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft de NASA bekendgemaakt. De Amerikaan John "Danny" Olivas en de Zweed Christer Fuglesang startten om 00.12 uur Belgische tijd hun uitje. Dat was met bijna een uur vertraging op het schema omdat er bij de laatste voorbereidingen probleempjes waren ontstaan met hun uitrusting.

Het duo installeerde een nieuwe, 950 kilo wegende, ammoniaktank op het ISS. Ammoniak wordt gebruikt in het koelingssysteem van het complex. Olivas heeft samen met ISS-opvarende Nicole Stott in de nacht van dinsdag op woensdag tijdens de eerste ruimtewandeling een lege tank van het ISS verwijderd en tijdelijk vastgemaakt aan een robotarm. Die tank is nu overgebracht naar de vrachtruimte van de shuttle.

De twee schoten zodanig op dat zij ook al vooruitgeschoven taken afwerken zoals het plaatsen van beschermende afdekking op camera's van de robotarm en het plaatsen van verplaatsbare voetklemmen op het gebinte waaraan de zonnepanelen hangen.
De twee ruimtewandelaars kregen van binnen de spacemeccano assisentie van Kevin Ford en Stott die de robotarm van het ISS bedienden.

Het tweede van drie voorziene uitjes was voorbij om 06.51 uur Belgische tijd en heeft 6 uur 39 minuten geduurd. Tijdens deze missie is al 13 uur 14 minuten buiten gewerkt. Het was de 132ste ruimtewandeling ter constructie en onderhoud van het ISS en al de dertiende van dit jaar. Zaterdag gaan Olivas en Fuglesang opnieuw naar buiten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Italiaan gaat voor de derde keer naar het ISS
Lees ook: Ruimterobot Dextre krijgt ogen
Lees ook: Vreemde rookgeur in ISS
Lees ook: Toilet in ISS kapot
Lees ook: Twee ruimtewandelingen ter vervanging ammoniakpomp
Lees ook: Astronauten moeten herstellingswerken uitvoeren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.