Een groot stuk ruimteschroot heeft gisteren de baan van het internationale ruimtestation ISS, waar landgenoot Frank De Winne momenteel verblijft, gekruist. De Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA deelde mee dat er geen schade was.
De resten van een Europese Ariane 5-raket vlogen op een afstand van ongeveer 1,3 kilometer voorbij het ruimtestation. Volgens experts is dat al een vrij krappe afstand. Toch was een uitwijkmanoeuvre van het ISS of een evacuatie niet nodig, zei een woordvoerder van NASA.
"We hebben alles nauwkeurig in de gaten gehouden. Er was geen gevaar", zei de woordvoerder. Toch had NASA eerst berekend dat het ruimteschroot op een afstand van ongeveer 3 kilometer voorbij het station zou zweven.
Dat de ruimte steeds onveiliger wordt door rondvliegend afval, is al lang geen geheim meer. Het gaat vooral om stukken van satellieten of raketten die verloren gegaan of uitgerangeerd zijn en met hoge snelheid door de ruimte vliegen. Experts waarschuwen dat de metalen onderdelen projectielen zijn die zelfs door gepantserde platen kunnen breken. Schroot van amper enkele centimeters groot zou al zware schade aan het ISS kunnen aanrichten. Het brokstuk van de Arianeraket zou zowat 19 vierkante meter groot geweest zijn. En amper uren voordat het voorbij het ISS vloog, waren twee astronauten nog aan de buitenkant van het ruimtestation aan het werk.
Begin dit jaar moesten alle ISS-astronauten uit voorzorg in een aan het station gekoppelde Sojoezcapsule schuilen voor een naderend stuk schroot. Een paar weken later moest het ISS samen met het aangekoppelde ruimteveer Discovery 180 graden gedraaid worden om Chinees ruimteschroot te ontwijken.
Bron: http://www.hln.be
Lees ook: UCB stuurt muizen mee op laatste missie Atlantis
Lees ook: Twee ruimtewandeling geen compleet succes
Lees ook: Ruimtewandelingen voor herstellen koelsysteem ISS
Lees ook: ISS status report SS07-14
Lees ook: Nieuwe zonnepanelen ISS ontplooid
Lees ook: Astronauten voeren laatste ruimtewandeling te snel uit
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »