Nieuws

Schroot van Ariane scheert langs ISS

Geplaatst op 06-09-2009 om 11u14 door Bert Carrein - 1470 keer gelezen
Nieuws

Een groot stuk ruimteschroot heeft gisteren de baan van het internationale ruimtestation ISS, waar landgenoot Frank De Winne momenteel verblijft, gekruist. De Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA deelde mee dat er geen schade was.

De resten van een Europese Ariane 5-raket vlogen op een afstand van ongeveer 1,3 kilometer voorbij het ruimtestation. Volgens experts is dat al een vrij krappe afstand. Toch was een uitwijkmanoeuvre van het ISS of een evacuatie niet nodig, zei een woordvoerder van NASA.

"We hebben alles nauwkeurig in de gaten gehouden. Er was geen gevaar", zei de woordvoerder. Toch had NASA eerst berekend dat het ruimteschroot op een afstand van ongeveer 3 kilometer voorbij het station zou zweven.

Dat de ruimte steeds onveiliger wordt door rondvliegend afval, is al lang geen geheim meer. Het gaat vooral om stukken van satellieten of raketten die verloren gegaan of uitgerangeerd zijn en met hoge snelheid door de ruimte vliegen. Experts waarschuwen dat de metalen onderdelen projectielen zijn die zelfs door gepantserde platen kunnen breken. Schroot van amper enkele centimeters groot zou al zware schade aan het ISS kunnen aanrichten. Het brokstuk van de Arianeraket zou zowat 19 vierkante meter groot geweest zijn. En amper uren voordat het voorbij het ISS vloog, waren twee astronauten nog aan de buitenkant van het ruimtestation aan het werk.

Begin dit jaar moesten alle ISS-astronauten uit voorzorg in een aan het station gekoppelde Sojoezcapsule schuilen voor een naderend stuk schroot. Een paar weken later moest het ISS samen met het aangekoppelde ruimteveer Discovery 180 graden gedraaid worden om Chinees ruimteschroot te ontwijken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onverklaarbare vondst van brokstukken in het ISS
Lees ook: Baan ISS succesvol verhoogd
Lees ook: Activiteiten in het ISS
Lees ook: Nerd in de ruimte
Lees ook: Jules Verne gelanceerd naar ISS
Lees ook: Belgische instrumenten in Columbus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.