Nieuws

Japan lanceert donderdag eerste cargo naar ISS

Geplaatst op 08-09-2009 om 10u54 door Bert Carrein - 3771 keer gelezen
Nieuws

Japan lanceert donderdag zijn eerste ruimtecargo naar het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa bekendgemaakt. In tegenstelling tot de Europese cargo ATV koppelt de HTV niet automatisch en moet Belgisch astronaut Frank De Winne voor de aanhechting zorgen. Bovendien gebruikt Tokio bij deze missie een nieuwe draagraket.

Van op het eiland Tanegashima moet donderdag om 19.04 uur Belgische tijd (vrijdag 02.04 uur plaatselijke tijd) de eerste H-IIB draagraket vertrekken die een opwaardering is van de H-IIA. Dit is de eerste draagraket die Japan volledig zelf heeft ontwikkeld.

Het model II-B beschikt over een tweede hoofdmotor en een grotere brandstoftank, waardoor de raket 1,7 keer meer brandstof kan meevoeren. De draagraket is door het Jaxa en Mitsubushi Heavy Industries ontwikkeld.

De nuttige lading bij deze maidenlancering is eveneens een primeur, want Japan stuurt voor het eerst een onbemande cargo naar het ISS, de HTV ("H-II Transfer Vehicle" in het Jaxanees). De module is 10 meter lang en heeft een diameter van 4,4 meter. De HTV zal zowat 4,5 vracht meehebben voor het ISS, waaronder diepgevroren voedsel, brood, kleren, shampoo en wetenschappelijke uitrusting voor het Japanse ruimtelab Kibo.

Waar de Europese cargo zich automatisch vastklinkt aan de spacemeccano, moet de HTV uit de ruimte worden geplukt met de robotarm van het ISS en zo worden aangehecht. Bij deze eerste missie komt die primeur toe aan Belgisch astronaut Frank De Winne voor wie het naar eigen zeggen een van de operationele hoogtepunten is van zijn zes maanden durende vlucht.

Wel zoals de ATV, zal de maximaal 16,5 ton wegende HTV op het eind van zijn missie volgestouwd worden met afval, dat dan tijdens de terugreis samen met het ruimtetuig opbrandt in de atmosfeer.

Japan wil in totaal zeven HTV's lanceren, a rato van een per jaar tot 2015. Dit is een opsteker voor het reilen en zeilen van het ISS. Op de tot nu toe enige ATV na, gebeurde alle vrachtvervoer met de spaceshuttle (die volgend jaar op stal gaat) en Russische Progress-cargo's.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronauten voeren laatste ruimtewandeling te snel uit
Lees ook: Bemanning ISS moet beschutting zoeken voor ruimtepuin
Lees ook: Ruimtewandeling Whitson en Malensjenko afgelopen
Lees ook: Ruimteveer Endeavour aan ISS gekoppeld
Lees ook: Vijfde en laatste ruimtewandeling zit erop
Lees ook: Een boemerang komt ook in de ruimte terug

Bekijk alle berichten uit deze categorie.