Nieuws

Tweede Belgische satelliet aangekomen op lanceerbasis

Geplaatst op 07-09-2009 om 19u37 door Bert Carrein - 1628 keer gelezen
Nieuws

De tweede door België gemaakte satelliet, de Proba-2, is op de Russische lanceerbasis Plessetsk aangekomen om er op 2 november de ruimte in te gaan, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt voor wie Verhaert Space de kunstmaan heeft gebouwd. De 18 miljoen euro kostende Proba-2 is een technologische demonstratiesatelliet die operationeel gezien de Zon zal bestuderen.

De Proba-2 vertrok op 27 augustus verpakt in een container om 08.50 uur Belgische tijd van op luchthaven van Zaventem en landde aan boord van een Iljoesjin van Volga Airlines vier uur later op de luchthaven van Archangelsk, in het uiterste noorden van Rusland.

Na de douaneformaliteiten steeg de Iljoesjin om 17.00 uur plaatselijke tijd opnieuw op, om een half uur later de luchthaven van Plessetsk te bereiken. Van daaruit reisde de satelliet op een vrachtwagen naar de ruimtehaven. Deze trip duurde 3 1/2 uur. De tweede Proba belandde in een stofvrije ruimte waar de volgende dag de voorbereidingen begonnen om het tuig op 2 november samen met de Europese "watersatelliet" SMOS in de nok van een Rockot-raket te lanceren.

Heel de reis door werd de satelliet vergezeld door vijf medewerkers van Verhaert en door projectmanager Kristof Gantois van ESA.

De Proba-2 weegt 130 kilo, meet slechts 60 op 70 op 85 cm, en voert vier instrumenten mee. Het belangrijkste is SWAP. Dit gaat om de minuut gedetailleerde foto's nemen van de atmosfeer van de Zon en dient ook als testbed voor een toekomstig instrument dat een corresponderend apparaat op de Europees Amerikaanse zonnesonde SOHO zal moeten vervangen. Een van de andere instrumenten is de Lyra die een UV-stralingsmeter is.

In totaal test de Proba-2 ook 17 "nieuwe technologische ontwikkelingen". Bij het op punt stellen waren tien Europese landen en Canada betrokken. Spacebel zorgde voor de software-ontwikkelingen voor Proba-2.

De eerste Belgische satelliet, die ook door Verhaert voor ESA is gebouwd, is de op 22 oktober 2001 met een Indiase PSLV-draagraket gelanceerde Proba-1. Die toonde en toont aan hoe een aardobservatiesatelliet met een grote mate van boordautonomie werkzaam kan zijn.

De Proba-2 wordt in hetzelfde orbitale vlak als de SMOS gelanceerd, maar in een lagere baan op 728 km hoogte. Dit impliceert voor de SMOS dat de baaninjector Breeze-KM van de door Eurorockot uitgebate Rockot een baanmanoeuvre zal moeten uitvoeren, zegt het Russisch-Europese lanceerbedrijf.

Het door mede door Verhaert uitgebate grondstation van ESA in het Belgisch-Luxemburgse redu zal alle data van de Proba-2 ontvangen en doorsturen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ruimtecamera HIFI in Herchel-satelliet werkt niet
Lees ook: GLAST succesvol gelanceerd
Lees ook: Ambitieuze Europese ruimtemissie Goce gered
Lees ook: Amerikaanse aardobservatiesatelliet gelanceerd
Lees ook: MetOp­-B geslaagd voor vacuümtest bij ESTEC
Lees ook: Tweede made in Belgium satelliet bijna klaar voor lancering

Bekijk alle berichten uit deze categorie.