Nieuws

Spaceshuttle Discovery vertrekt naar huis

Geplaatst op 08-09-2009 om 11u12 door Bert Carrein - 1442 keer gelezen
Nieuws

Belgisch astronaut Frank De Winne heeft vannacht afscheid genomen van de zeven bemanningsleden van het ruimteveer Discovery dat zich later op de dag losmaakt van het Internationaal Ruimtestation ISS. Als afwikkeling van de hoofdzakelijk logistieke missie die de Discovery maakt naar het ISS, werd de in Italië gebouwde Leonardomodule met de robotarm van het complex losgemaakt van de Harmonymodule en in de vrachtruimte van de shuttle geplaatst om naar de Aarde terug te keren.

Tijdens de heenreis stak in de drukmodule allerlei uitrusting voor het ruimtestation dat sinds de aankomst van Frank de Winne op 29 mei door zes mensen permanent is bewoond. Bij de terugreis bevat de module allerhande afval en afgedankte apparatuur. Na de overbrenging van de Leonardo namen de zeven opvarenden van de shuttle en de zes van het ISS afscheid van elkaar. Nicole Stott blijft nu in het ISS terwijl Tim Kopra naar de Aarde terugkeert. Hij vertoefde sinds juli in de spacemeccano. De luiken tussen beide ruimteschepen gingen dicht om 05.41 uur Belgische tijd.

De Discovery ontkoppelt om 21.26 uur Belgische tijd, om normaal vrijdag om 01.05 uur Belgische tijd te landen op het Kennedy Space Center in Florida.

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis in 2008 met pensioen
Lees ook: 31 mei vertrekt Discovery naar ISS
Lees ook: Inspectie hitteschilden voltooid
Lees ook: Nieuwe datum lancering Atlantis
Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld wegens orkaangeweld
Lees ook: Discovery geland na extra baan om aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.