Nieuws

Hoeveel planeten telt ons zonnestelsel?

Geplaatst op 09-09-2009 om 23u10 door Bert Carrein - 65711 keer gelezen
Nieuws

Hoeveel planeten telt ons Zonnestelsel? Volgens de Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft deze populaire vraag een formeel antwoord: acht. De IAU leden stemden over wat de definitie van een planeet is — en Pluto voldoet niet aan deze nieuwe definitie.

In plaats daarvan werd Pluto geherclassificeerd als een dwergplaneet en wordt beschouwd als een prototype voor een nieuwe categorie van transneptunische objecten. Met deze stemming wijzigde de algemene ledenvergadering van de IAU het voorstel van het Planeet Definitie Committee. De acht planeten die door de IAU worden erkend zijn: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, en Neptunus.

De objecten in ons Zonnestelsel die als dwergplaneet worden geclassificeerd zijn: Ceres, Pluto en Eris, die de hele discussie deed opwaaien. Volgens de IAU definitie, moeten planeten in een baan rond de Zon draaien, (bijna) bolvormig zijn, en hun omgeving langs hun hele omloopbaan hebben schoongeveegd.

De degradatie van Pluto tot de status van dwergplaneet blijft een bron van onenigheid en controverse binnen de astronomische gemeenschap.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Werd ons zonnestelsel gevomd door sterrenwind?
Lees ook: Pluto is geen planeet meer
Lees ook: Nieuw object in Kuipergordel ontdekt
Lees ook: NASA lanceert sonde naar buitendelen zonnestelsel
Lees ook: Botsing van de binnenplaneten in het zonnestelsel?
Lees ook: Uitkijken naar moment dat Voyager 1 zonnestelsel verlaat

Bekijk alle berichten uit deze categorie.