Nieuws

Discovery krijgt toch nog een kans

Geplaatst op 09-12-2006 om 15u33 door Bert Carrein - 1561 keer gelezen
Nieuws

Update 19h: de countdown voor STS-116 gaat door. De NASA heeft beslist om zeer binnenkort te beginnen met het vullen van de externe tank. De vertraging kan normaal gezien gemakkelijk ingelopen worden. Enig probleem blijft het weer, met een kans van 60% op een overschrijding van de limieten.

Update 17h: zopas heeft het missiemanagement van de NASA de beslissing over de lanceerpoging van vannacht uitgesteld tot 18h30. Door de twijfel en het uitstellen van bepaalde procedures is men nog steeds niet begonnen met tanken. Indien dit niet gebeurt voor de volgende vergadering, zal de lancering minstens een dag uitgesteld worden. Om 15h30 is, met tien uur vertraging, overgegaan tot het wegrollen van de Rotating Service Structure. De kans op goed weer vannacht is inmiddels zelfs met 10% gestegen naar 40%. Er zijn momenteel ook geen technische zorgen.

Na het uitstel vrijdagochtend omwille van slecht weer, wordt komende nacht om 2h47 onze tijd mogelijk een nieuwe poging ondernomen voor de lancering van STS-116. De kans op goed weer bedraagt volgens de NASA echter slechts 30%. Omdat een onderbroken countdown zoals gisteren een half miljoen dollar kost, is het nog niet zeker of er zal begonnen worden met het vullen van de externe tank. Het begin van de procedure, het wegrollen van een beschermende structuur, werd al uitgesteld. Zopas is een vergadering over de zaak begonnen, en er wordt elk moment een definitieve beslissing verwacht. Indien er een poging zal plaatsvinden, moet het tanken beginnen om 16h52. Na vandaag zou de kans op goed weer stijgen van 40% op maandagochtend tot 60% woensdag.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis maakt zich klaar voor de landing
Lees ook: Twaalf mei vertrekt Atlantis
Lees ook: Discovery maakt zich op voor reis naar ISS
Lees ook: Atlantis in 2008 met pensioen
Lees ook: Landing Discovery afgeblazen
Lees ook: Atlantis los van ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.