Nieuws

Deeltjesversneller van CERN is volledig hersteld

Geplaatst op 12-09-2009 om 10u56 door Bert Carrein - 3815 keer gelezen
Nieuws

De herstelling van de grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC, van het Europese nucleaire onderzoekscentrum CERN in Genève is afgerond. De Large Hadron Collider (LHC) moet midden november opnieuw opstarten na een panne die meer dan een jaar duurde. Dat heeft een verantwoordelijke van het CERN vrijdag bekendgemaakt.

"De LHC is volledig hersteld, we moeten het systeem opnieuw koelen. We plannen een opstart in midden november", verklaarde de CERN-directeur tijdens een bezoek aan Madrid. De werken kosten 23 miljoen euro.

"De deeltjesversneller is zeer complex en we kunnen niet honderd procent uitsluiten dat er geen moeilijkheden zullen optreden", aldus de directeur.

Toen de LHC in september opstartte, ging hij enkele dagen later stuk. De versneller moet de kennis over de structuur van materie en het universum vooruithelpen. Natuurkundigen koesteren hoge verwachtingen.

De LHC steekt honderd meter onder de grond, zit in een ring van 27 kilometer nabij de Frans-Zwitserse grens en kostte 3,76 miljard euro. Om hem te bouwen waren er twaalf jaar en zevenduizend natuurkundigen nodig.

De doorstart was aanvankelijk gepland voor het voorjaar van 2009 en werd vervolgens uitgesteld tot september en nadien dus tot november.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deeltjesversneller van CERN opnieuw buiten gebruik
Lees ook: Catalogus van gravitatielenzen
Lees ook: Newtons zwaartekrachttheorie verkeerd?
Lees ook: Zeer jonge, massieve stelsels gevonden
Lees ook: BOSS brengt uitdijing van het heelal in kaart
Lees ook: Waarnemingen bevestigen populaire supernova-theorie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.