Nieuws

Discovery veilig geland in Californië

Geplaatst op 12-09-2009 om 10u56 door Bert Carrein - 1135 keer gelezen
Nieuws

Na vier omwille van het slechte weer afgewimpelde landingsmogelijkheden in Florida in de voorgaande 24 uur, is het ruimteveer Discovery zaterdag veilig geland op de luchtmachtbasis Edwards in Californië, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. Na 219 baantjes rondom onze planeet te hebben getrokken, stonden de wielen van de shuttle om 02.53 uur Belgische tijd stil.

De zeven astronauten zijn daarmee thuis van een reis die zowat 13 dagen 21 uur heeft geduurd. De Discovery heeft een succesvolle logistieke missie naar het Internationaal Ruimtestation ISS uitgevoerd. Er is nieuwe uitrusting aangevoerd en tijdens drie ruimtewandelingen is onderhoud van de spacemeccano gedaan.

Nicole Stott heeft haar Amerikaanse landgenoot Tim Kopra vervangen als een van de vijf permanente collega's van Belgisch astronaut Frank De Winne. Ook terug thuis is de Zweed Christer Fuglesang. Hij werd de eerste astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA die een collega van dezelfde werkgever twee keer in de ruimte heeft begroet. Het was ook nog maar de tweede keer dat twee astronauten van ESA elkaar terugvonden op de plaats waarvoor ze zijn opgeleid, de ruimte.

Het was de 54ste landing van een shuttle op Edwards.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Endeavour van ISS losgekoppeld
Lees ook: Aftellen voor ruimteveer Endeavour begonnen
Lees ook: Donderdag lancering ruimteveer Discovery
Lees ook: Discovery moet dag langer in de ruimte blijven
Lees ook: Discovery maakt zich op voor reis naar ISS
Lees ook: Twaalf mei vertrekt Atlantis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.