Nieuws

Het Hubble Sweeps Veld en zoeken naar 'hete jupiters'

Geplaatst op 21-09-2009 om 10u37 door Bert Carrein - 5492 keer gelezen
Nieuws

Dit dichtbevolkte sterveld in de richting van het centrum van ons Melkwegstelsel blijkt een prima plek om naar planeten buiten ons zonnestelsel te zoeken. Door namelijk gedurende een tijdspanne van een week meerdere malen zo'n 180.000 sterren in dit veld waar te nemen, stelde de Hubble Ruimtetelescoop sterrenkundigen in staat om een zoektocht, de Sagittarius Window Eclipsing Extrasolar Planet Search (SWEEPS), uit te voeren.

Deze speurtocht zocht naar korte, periodieke helderheidsafnamen, die waarneembaar zijn wanneer een grote planeet vóór zijn ster langstrekt, en deze daardoor tijdelijk gedeeltelijk verduistert. Aangezien de kans zo'n toevallige verduistering bij een willekeurige ster en planeet te zien heel klein zijn, was het een groot voordeel om zoveel sterren tegelijkertijd te kunnen inspecteren.

De SWEEPS sterrenkundigen vonden uiteindelijk 16 kandidaatsterren (groene cirkels identificeren 11 daarvan in deze bijgesneden afbeelding), waarrond waarschijnlijk grote planeten, zo groot als Jupiter, in een nauwe baan met een omlooptijd van een paar dagen of nog minder, draaien. Grote planeten die zó dicht rondom hun sterren draaien noemt men hete Jupiters. Kepler, een toekomstige NASA missie, zal deze transit (overgang) techniek uitbreiden om naar planeten zoals de Aarde te zoeken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, ESA, K. Sahu (STScI) en het SWEEPS Science Team

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Pas ontdekte hete jupiter aan de rand van de ondergang
Lees ook: Waarom gasreuzen niet worden weggekookt dichtbij sterren
Lees ook: Planeten dichtbij moederster worden opgeslokt
Lees ook: Super-Jupiters komen niet in buitendelen voor
Lees ook: Jupiter-achtige exoplaneet ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.