Nieuws

In de schaduw van Saturnus

Geplaatst op 13-09-2009 om 13u26 door Bert Carrein - 8053 keer gelezen
Nieuws

In de schaduw van Saturnus komen onverwachte wonderen tevoorschijn. De Cassini ruimtesonde, die thans in een baan rondom Saturnus draait, schoof pasgeleden voor een periode van ongeveer 12 uur door de schaduw van de reuzenplaneet en keek toen achterom naar de verduisterde Zon.

Cassini was getuige van een schouwspel zonder weerga. Ten eerste, blijkt de nachtzijde van Saturnus gedeeltelijk te worden verlicht door zonlicht dat wordt weerkaatst door zijn eigen majestueuze ringensysteem. Vervolgens lijken de ringen zelf, in de onderstaande kleurversterkte afbeelding, donker wanneer we ze in silhouet tegen Saturnus zien afsteken, maar behoorlijk helder wanneer we ze van Saturnus vandaan zien, waar ze het zonlicht enigszins verstrooiien.

De ringen van Saturnus zijn dan relatief zó helder, dat er nieuwe ringen werden ontdekt, hoewel deze moeilijk te zien zijn in de onderstaande afbeelding. In spectaculair detail zichtbaar, echter, is Saturnus' E ring — de ring die wordt gevormd door de pasontdekte ijsfonteinen op de maan Enceladus, en de buitenste hieronder zichtbare ring. In de verre verte, links in de afbeelding net boven de heldere hoofdringen, is het makkelijk te missen bleekblauwe lichtpuntje dat planeet Aarde is nog net zichtbaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: SSI, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Phoebe: de komeetmaan van Saturnus?
Lees ook: Neon Saturnus
Lees ook: Saturnus vertoont raadselachtige warme plek
Lees ook: Saturnusmaantjes hebben een rare vorm
Lees ook: Oorzaak ringen van Saturnus opgehelderd
Lees ook: Vreemde, pulserende poollichten op Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.