Nieuws

Stephan's Quintet

Geplaatst op 13-09-2009 om 16u20 door Bert Carrein - 3773 keer gelezen
Nieuws

Deze prachtige afbeelding, gemaakt met behulp van de pas gerepareerde en opgewaardeerde Hubble Ruimtetelescoop, toont de eerste compacte groep van melkwegstelsels die werd geïdentificeerd: het Stephan's Quintet.

Op een afstand van ongeveer 300 miljoen lichtjaar zijn slechts vier stelsels van deze groep werkelijk aan elkaar gebonden in een kosmische dans van herhaaldelijke rakelingse passages. De buitenstaander is makkelijk aan te wijzen. De vier wisselwerkende melkwegstelsels (NGC 7319, 7318A, 7318B, en 7317) hebben een algehele gelige tint en vertonen verwrongen lussen en staarten die het gevolg zijn van de verstorende gravitationele getijdekrachten.

Maar het blauwgetinte melkwegstelsel linksboven (NGC 7320) bevindt zich veel dichterbij dan de andere. Op slechts 40 miljoen lichtjaar afstand maakt het geen deel uit van de wisselwerkende groep. In de haarscherpe Hubble afbeelding zijn er zelfs individuele sterren te ontwaren in het voorgrondstelsel, wat eveneens aangeeft dat het zich veel dichterbij moet bevinden dan de andere melkwegstelsels. Stephan's Quintet is te vinden binnen de grenzen van het hoogvliegende sterrenbeeld Pegasus.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, ESA, en het Hubble SM4 ERO Team

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Botsende spiraalstelsels in Arp 274
Lees ook: Kleine, donkere stelsels in onze omgeving opgespoord
Lees ook: Hubble neemt beelden van nooit eerder geziene sterrenstelsels
Lees ook: Stelsels hebben traumatische periodes doorgemaakt
Lees ook: NGC 253: Een stoffig eilanduniversum
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 2841

Bekijk alle berichten uit deze categorie.