Nieuws

Kans op poollicht

Geplaatst op 14-12-2006 om 15u35 door Bert Carrein - 3489 keer gelezen
Nieuws

Update 16 dec 15h00m: er is rond en kort na 6 uur vrijdagochtend zwak fotografisch poollicht waargenomen in o.a. Nederland en Limburg. In Amerika werden weer talrijke spectaculaire beelden gemaakt. In de nacht van zaterdag op zondag (16-17 dec) wordt een nieuwe CME verwacht. Er is nog steeds een kans op poollicht. In de loop van de avond zou het opklaren.

Update 21h30m: op dit moment is de magnetische omgeving van de aarde zeer onrustig. Er zijn nog geen waarnemingen uit West-Europa. Bij opklaringen loont het de moeite om uit te kijken, zeker rond middernacht, wanneer de kans het hoogst is.

Rond 15h30m kwam de schokgolf van de X3-zonnevlam van dinsdagochtend bij de aarde aan. De snelheid van de zonnewind rond de aarde steeg tot ruim 950 km/s. Niettegenstaande het van erg veel factoren afhangt, is er vanavond na zonsondergang kans op poollicht. Om dit te kunnen zien is een vrij uitzicht op de noordelijke horizon nodig, en een donkere hemel. Enkel grote "poollichtstormen" kunnen vanuit stedelijke omgeving kunnen gezien. De aurora borealis, zoals het poollicht ook wordt genoemd, is meestal te zien als een redelijk structuurloze gloed in het noorden. In sommige gevallen kan je details zien (de zogenaamde zuilen, gordijnen, stralen), of beweging in de verschillende structuren.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterrenwacht waarschuwt voor extreem ruimteweer
Lees ook: Poollicht vanuit de ruimte
Lees ook: Poollicht vertoont polarisatie
Lees ook: Groene en zwarte poollichten boven Noorwegen
Lees ook: Aurora in de verte
Lees ook: Morgenavond kans op poollicht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.