Nieuws

Kleinste gevonden exoplaneet heeft rotsachtige bodem

Geplaatst op 17-09-2009 om 10u27 door Stefan De Decker - 3925 keer gelezen
Nieuws

In februari van dit jaar werd de ontdekking bekend gemaakt van Corot-7b de allerkleinste exoplaneet die elke 20.4 uur rond haar moederster draait. Deze ster op een afstand van 500 lichtjaar, nu Corot-7 genoemd, is iets kleiner en koeler dan onze zon.

De planeet draait op een afstand van slechts 2.5 miljoen km van haar zon: 23 keer dichter dan onze binnenste planeet Mercurius. Een record. Hierdoor is Corot-7 meteen ook de Usain Bolt onder de exoplaneten: ze draait met een snelheid van 750.000 km per uur rond haar zon.

De grootte van Corot-7 was reeds bekend nl. 80% groter dan de aarde. Nu is dankzij 70 uur aan observaties met het HARPS instrument (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) van ESO’s 3.6 meter telescoop in La Silla ook het gewicht bekend: 5 keer de massa van de aarde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsNu naast de grootte ook de massa bekend is, kan het soortelijk gewicht berekend worden en dit blijkt ongeveer dezelfde te zijn als de aarde. Bijgevolg is Corot-7 b een rotsachtige planeet. Leven zal zich op deze planeet niet ontwikkelen. Met een temperatuur van 2000 C° op de dagzijde en –200 C° op de nachtzijde is dit niet mogelijk.

Dankzij de uiterst nauwkeurige metingen van HARPS is de aanwezigheid ontdekt van een tweede superaarde die in 3 dagen en 17 uur rond Corot-7 draait. Deze planeet Corot-7c heeft 8 keer de massa van de aarde. Corot-7c veroorzaakt geen transits, waardoor haar grootte niet precies kan bepaald worden.

Bron: ESO

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aardachtige planeet vormt zich
Lees ook: Nieuwe ontdekking van exoplaneten
Lees ook: Dichtste en meest solide exoplaneet tot nu toe gevonden
Lees ook: Extreem lichte exoplaneet ontdekt
Lees ook: Vondst exoplaneten roept vragen op over ontstaan planeten
Lees ook: De VS willen Europa inhalen in de zoektocht naar exo-aardes

Bekijk alle berichten uit deze categorie.