Nieuws

Een diepe opname van Orion

Geplaatst op 26-10-2009 om 14u46 door Bert Carrein - 5959 keer gelezen
Nieuws

Ronddrijvend op een afstand van 1500 lichtjaar in één van de best herkenbare sterrenbeelden aan de nachthemel, vormen de rood opgloeiende Orionnevel en de donkere Paardekopnevel een scherp contrast. Beide verschijnen in deze verbijsterende digitale composietafbeelding, die werd samengesteld uit belichtingen van in totaal meer dan 20 uur — waarvan sommige door een filter dat alleen de emissie van waterstofatomen doorlaat.

Dit kosmische vergezicht onthult uitgestrekte nevelflarden die samenhangen met het grote Orion Moleculaire Wolkencomplex, dat zelf honderden lichtjaren in doorsnede is. Het zo beroemde emissiegebied, de Orionnevel (oftewel M 42), bevindt zich rechtsboven in de afbeelding. Direct links daarvan bevindt zich een cluster van prominent blauwige reflectienevels, dat soms de Running Man wordt genoemd.

De Paardekopnevel verschijnt als een donkere wolk — een silhouet dat een kleine inkeping vormt in het uitgestrekte rode "gordijn" van emissie, linksonder. Alnitak is de oostelijke van de drie sterren die de Gordel van Orion vormen, en is hier te zien als de helderste ster links van de Paardekopnevel. Onder Alnitak bevindt zich de Vlamnevel, met wolken van heldere emissie, doorsneden door dramatisch donkere stofbanen. Zwakkere flarden van opgloeiend waterstofgas zijn makkelijk te volgen door het hele gebied in dit Orion Deep Field.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Robert Gendler

Bron: Http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gasslierten rondom de Paardekopnevel
Lees ook: Sterrenfabriek Messier 17
Lees ook: De Magelhaanse morgenstond
Lees ook: LL Ori en de Orionnevel
Lees ook: T Tauri en Hind's Variabele Nevel
Lees ook: De Paardekopnevel van Orion

Bekijk alle berichten uit deze categorie.