In 185 A.D. noteerden Chinese sterrenkundigen de verschijning van een nieuwe ster in het Nanmen asterisme — een deel van de hemel dat op moderne sterkaarten geïdentificeerd wordt met α en β Centauri. Men denkt dat deze nieuwe ster, die maandenlang zichtbaar was, de vroegst opgetekende supernova is.
Waarnemingen met twee rond de Aarde draaiende, 21e eeuwse röntgentelescopen, XMM-Newton en Chandra, leveren nu bewijs dat supernovarest RCW 86 inderdaad de puinwolk betreft van die sterontploffing. Hun kunstmatig gekleurde, gecombineerde afbeelding van RCW 86 toont de uitdijende schil van materiaal dat gloeit in röntgenstraling van hoge, middelmatige, en lage energiën — hier weergegeven in blauwe, groene en rode tinten.
Men kan de schoksnelheden die in de röntgenstraling uitzendende schil werden gemeten en de geschatte straal van ongeveer 50 lichtjaar gebruiken om de schijnbare leeftijd van de rest te bepalen. Het resultaat van die berekening wijst er op dat licht van de oorspronkelijke ontploffing planeet Aarde zeer wel in 185 A.D. voor het eerst had kunnen bereiken. RCW 86 bevindt zich nabij het vlak van ons Melkwegstelsel op een afstand van zo'n 8200 lichtjaar.
Credit: Jacco Vink (Univ. Utrecht) et al., XMM-Newton: ESA Chandra: NASA / CXC
Bron: http://www.apod.nl
Lees ook: Astronomen volgen live supernova
Lees ook: Keplers Supernovarest in Röntgenstraling
Lees ook: Supernova in M100
Lees ook: Japanse röntgensatelliet vindt 'fossiele vuurballen'
Lees ook: Helderste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Helderste supernova ooit waargenomen
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »