Nieuws

Frankrijk en VS maken afspraken over ruimtevaart

Geplaatst op 19-09-2009 om 11u58 door Bert Carrein - 2705 keer gelezen
Nieuws

Frankrijk en de Verenigde Staten hebben vier samenwerkingsakkoorden ondertekend voor de burgerruimtevaart. Eén van de akkoorden omvat een missie voor de analyse van de atmosfeer van Mars in 2013. Het Franse nationaal centrum voor ruimteonderzoek CNES en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werken al lange tijd samen.

Mars

De missie naar Mars krijgt de naam 'Mars Atmosphere and Volatile Evolution'. De missie moet volgens de NASA gegevens opleveren die antwoorden bieden op wetenschappelijke vragen over de evolutie van de rode planeet. De CNES ontwikkelt het meettoestel 'Solar Wind Electron Analyzer'. Het zal gegevens verzamelen over de zonnewind en ionosferische elektronen.

Planetaire bewegingen

In 2014 zal de NASA vier satellieten lanceren om de magnetosfeer van de Aarde te bestuderen. Meer concreet gaat het om een onderzoek naar de versnelling van kerndeeltjes en de turbulentie. Beide landen gaan daarnaast gegevens uitwisselen van observaties in het kader van een onderzoek naar planetaire bewegingen. Het CNES startte dat onderzoek in 2006 in samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en enkele andere partners.

Het laatste akkoord regelt een oceanisch topografische missie die wetenschappers meer duidelijkheid moet brengen over de oppervlakte zoet water op de Aarde.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het einde van een tijdperk in beeld
Lees ook: Ruimtecargo krijgt naam van Belgische wetenschapper
Lees ook: Vervroegde terugkeer van STS-118
Lees ook: Laatste Ariane-5 raket van het jaar gelanceerd
Lees ook: Tekort aan plutonium voor ruimtereizen
Lees ook: Succesvol geheime spionagesatelliet gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.