Nieuws

Onderzoek naar zwarte gaten met GEMS

Geplaatst op 27-09-2009 om 10u00 door Bert Carrein - 1929 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse NASA lanceert in 2014 een kleine wetenschappelijke kunstmaan die onderzoek gaat doen aan zwarte gaten in het Melkwegstelsel. GEMS (Gravity and Extreme Magnetism Small explorer) werd op 19 juni geselecteerd als een van de nieuwe projecten in NASA's Small Explorer-programma.

De röntgenkunstmaan, met drie gevoelige röntgentelescopen aan boord, zal als eerste in staat zijn om de polarisatie van kosmische röntgenstraling te meten voor een groot aantal objecten aan de hemel. Tot nu toe is alleen polarisatie gemeten van de pulsar in de Krabnevel - het overblijfsel van een sterexplosie in 1054. Polarisatiemetingen geven informatie over de sterke magnetische velden en zwaartekrachtsvelden in de directe omgeving van een (roterend) zwart gat.

Heet gas dat op het punt staat het zwarte gat in te vallen, zendt energierijke röntgenstraling uit, en de metingen van GEMS zullen meer informatie aan het licht brengen over de eigenschappen van de onzichtbare zwarte gaten. Het project wordt geleid door NASA's Goddard Space Flight Center, en kost ruim honderd miljoen dollar.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 4696: Energie uit een zwart gat
Lees ook: Zwarte gaten bestonden al heel vroeg
Lees ook: Magnetar zet theorie over zwarte gaten op haar kop
Lees ook: Studente ontdekt superzwaart zwart gat voor eindwerk
Lees ook: Verst verwijderde én op één na zwaarste zwart gat gevonden
Lees ook: Zwart gat regelt zijn eigen gewicht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.