Nieuws

Het uitbouwen van een kolonie op Mars

Geplaatst op 21-09-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 8850 keer gelezen
Nieuws

Onlangs vernamen we, via één van onze contacten uit het buitenland, dat het Amerikaanse 'HyperKat games' bezig is met de ontwikkeling van een educatieve ruimte-simulator waarbij het de bedoeling is om een kolonie uit te bouwen op de rode planeet. Reden genoeg om dit eens nader onder de loep te nemen...

Net zoals tegenwoordig zo vaak het geval is, is ook dit bedrijf ontstaan uit een paar vrienden met een ongeëvenaarde passie voor ruimtevaart. Logischerwijze is hun product, dat zich momenteel nog volop in de ontwikkelingsfase bevindt, niet alleen leuk, educatief alsook bijzonder realistisch. En dat mochten we aan den lijve ondervinden. Het spel, genaamd Mars Colony ETS, is sinds enkele maanden als demo te downloaden via hun website. Wij kregen echter al een meer afgewerkte versie toegestuurd waarbij vooral het visuele aspect heel wat meer uitgewerkt bleek. Met als resultaat dat de door JPL en de Mars Society ontworpen concepten nog meer in het oog springen.

Het doel van deze simulator is om het publiek kennis te laten maken met hoe men, hopelijk in een nabije toekomst, moet trachten te overleven op de rode planeet. Daarbij krijg je een strikt werkschema mee waarbij er vaak niet veel tijd overblijft om te genieten van het wonderlijke en schier eindeloze met kraters gevulde landschap. Iets wat in het begin, eerlijk gezegd, wat tegensteekt daar we liever in onze mars rover op avontuur willen trekken maar in feite eerder een realistisch beeld weergeeft van wat de astronauten te wachten zal staan. En eigenlijk is dat ook goed zo, want wanneer je dan eindelijk de tijd hebt om het realistische landschap te verkennen geniet je er eigenlijk des te meer van.

Tijdens de eerste missie worden vier astronauten naar de rode planeet gestuurd om de allereerste elementaire voorbereidingen te treffen om er te kunnen overleven. Van het veilig stellen van het water, het aanmaken van brandstof, het zoeken naar grondstoffen, enz...

De missie's die hierop volgen worden steeds indrukwekkender waaronder het geologisch verkennen van de rode planeet, het bestuderen van het (overigens dynamische) weer, het planten van groenten en fruit alsook het vervangen van versleten of spontaan falende apparatuur zonder een nabijgelegen Brico of Gamma hobbycenter. Och, en laten we vooral de verkenningen met de rover niet vergeten voor een onvergetelijke ervaring !

Deze simulator moet echter nog, wat ons betreft, enkele 'bugs' overwinnen maar we hebben er wel een goed gevoel bij. Zeker naar het onderwijs toe waar deze zeker de nodige aandacht zou moeten krijgen. Genoeg echter, en probeer de demo zelf maar eens uit en ervaar de volgende grote menselijke ontdekkingsreis.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (Patrick Jacques)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mars had miljoenen jaren water
Lees ook: Europese Mars Conferentie voor het eerst in België
Lees ook: NASA zegt Mars-akkoord met Europa op
Lees ook: Mysterie over 'voetafdruk' op Mars blijft ook na nieuwe foto's
Lees ook: De gespikkelde duinen op Mars
Lees ook: Mars is binnenin kouder dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.